Hiemer ház

A Hiemer ház (Hiemer-Font-Caraffa épülettömb) Székesfehérvár belvárosának egyik kiemelkedő értékű, egyedileg védett műemléki épületegyüttese, a város épített örökségének egyik gyöngyszeme. Az épület műemléki értékét középkori alapjai, az értékes freskók és a falakat kívül-belül díszítő stukkók adják. Nevét egykori tulajdonosai után kapta.

Az épületegyüttes három középkori eredetű épület páratlan összeolvadásából jött létre, melyről először 1688-ban történt említés, miután Antonio Caraffa gróf osztrák lovassági tábornok visszafoglalta a várost a török csapatoktól. A Hiemer-ház mai formája a 18. század második felében épült ki, az egymáshoz kapcsolódó szárnyak gyakorlatilag egy időben készültek el. Az épület egyes részeinek középkori eredetét régészeti kutatások igazolták.

A területet nyugatról a Jókai utca, északról a Goldziher Ignác köz, keletről az Oskola utca, délről pedig a Városház tér határolja. A tömbben négy különálló telek található, a rajtuk álló házak azonban az idők folyamán összeépültek. Elsősorban emiatt, valamint az egységes homlokzatkialakításnak köszönhetően az egyes épületek ma már alig különíthetőek el egymástól.

Székesfehérvár emlékezetében mindhárom névadó család megmaradt. A katonaősökkel bíró Caraffáék nemesi címmel is rendelkeztek. A Font család kereskedelemmel foglalkozott. Az eredetileg hentes és mészáros szakmát gyakorló Hiemer család pedig a 18. században főbírót is adott Székesfehérvárnak.
A Hiemer-ház 2005 és 2011 között teljes felújításon esett át. Jelenleg társasági és kulturális célokra használják, mint rendezvények, esküvők, koncertek. Az épületegyüttes gyakorlatilag egy teljes körű szolgáltatást nyújtó komplexum, melyben több konferenciaterem, sajtóterem, házasságkötő terem, két lakosztály, étterem, kávézó is található.Hiemer-ház - Székesfehérvár
Az épületben nyílt meg 2011 májusában az Európa szinten is ismert gyűjteményt bemutató Hetedhét játékmúzeum. A Hiemer ház Városház térre néző részén kapott helyet a város Tourinform irodája, valamint a Fehérvári Ajándékbolt is.

A Hiemer ház termei:

  • Házasságkötő és rendezvényterem
  • Bálterem
  • Gótikus terem
  • Baross Mihály terem
  • Moskovszky terem
  • Lakosztályok
  • Vendégtér

Az épület Városház téri oldalának ablakpárkányait és sarokerkélyét gazdag és változatos rokokó stukkódíszítés borítja. A sarokerkélyt szakállas kőfej tartja. A barokkos függönydíszítéssel keretezett szoborfülkében Szent Sebestyén szobra látható.

A Jókai utcai oldal homlokzata barokk stílusú. Az árkádos udvarrész előtt kőkerítés emelkedik. A kőkeretes kapu zárókövében van a címere: ágaskodó oroszlán jobbjában kardot tart, balját előrenyújtja. Szobáinak stukkódíszítéses kiképzését ma már csak az erkélyfülkében levő töredék őrzi.


Hetedhét játékmúzeum

A Hetedhét játékmúzeum anyaga két különálló gyűjtemény összeolvadásából jött létre. Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet páratlan értékű, Európa-szerte elismert polgári játékgyűjteményéből és Réber László grafikai hagyatékából.

A babaszobákba rendezett több ezer miniatűr játékeszköz segítségével bepillanthatunk a 18-19. századi polgárság mindennapi életébe, megismerhetjük a játékkészítés legfontosabb európai központjait, a porcelánbabák különféle típusait. A játékbabák híres európai gyárakban készültek, és szinte mindegyiknek van neve. Megszerzéséhez, gyártásához pedig érdekes történet vagy legenda kapcsolódik.
Az állandó kiállítás a Hiemer-ház Oskola utcai szárnyában, két szinten látható. A játékgyűjtemény páratlan értéket képvisel Európa hasonló játékmúzeumai között is. A legértékesebb és legrégebbi darabok a 18. század elejéről származnak. A gyűjtemény egyik legértékesebb darabja egy Napóleon korából származó pólyás, aminek életkorát a hajviselete alapján határozták meg.

A legújabb darabok az 1930-as években készültek, míg a legrégebbi babák és játékok az 1700-as évek babakészítő mestereinek munkai.


Házasságkötő terem – Hiemer ház

A Caraffa-ház legszebb helyisége a barokk hangulatú házasságkötő terem. Ebben a házban látszik legösszetettebben a ház történelmi kora. A terem oldalsó részén végighúzódó folyosó falai a középkor tanúi, a mennyezeti falfestmény pedig a gótikus táblaképek reneszánszba hajló hangulatát idézik, bár napjainkban készült.
A Hiemer házban 2008-ban nyílt meg a város házasságkötő terme, ahol szinte minden esküvő utáni rendezvény elképzelhető, az állófogadástól kezdve a hagyományos lakodalomig. A középkori műemléki részeket bemutató, visszafogott eleganciával berendezett terem mintegy 100 férőhellyel rendelkezik. A modern technikával felszerelt, légkondicionált terem és a csodás környezet lehetővé teszi, hogy a házasulandók életük legfontosabb napja felejthetetlen legyen.

A Házasságkötő terem a polgári szertartások helyszíne mellett konferenciák helyszíne is, a közel 250 négyzetméteres Bálterem pedig multifunkciós rendezvényteremként különböző típusú egyéb események megtartására is alkalmas.


Díszterem

A Díszterem a Városház térre néző terem, mely az épületegyüttes legszebb helyisége, stukkódíszítéses sarokerkéllyel. A terem falán a klasszicista stílus jegyében készült körbefutó figurális szalagdísz található, melynek stílusában készült az itt elhelyezett öntöttvas kályha is. Ezt a Nemzeti Múzeum adta letétbe.
Székesfehérvár egyik legszínvonalasabb rendezvényhelyszíne lehetővé teszi változatos és sokszínű közösségi rendezvények, nemzetközi konferenciák, koncertek befogadását.


A Hiemer-ház látogatása kizárólag előzetes bejelentkezés alapján lehetséges.

Cím: Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. (bejárat az Oskola utcából, a templommal szemben)