kedd, május 21, 2024
Várak és Kastélyok

Károlyi kastély – Fehérvárcsurgó

Az impozáns Fehérvárcsurgói Károlyi kastély Fejér megye igazi gyöngyszeme. A 19. században épült klasszicista és eklektikus stílusban. Az épületegyüttest  Ybl Miklós és Henrich Koch tervei alapján a Károlyi családból származó gróf Károlyi György építtette 1844 és 1851 között.

A kastély három jó elkülöníthető részre oszlik. A főszárnyra, az oldalszárnyakra, valamint a pavilonokra. Az 1910-es években Károlyi József jelentősebb átalakítást végeztetett a kastélyon. A félkörívesen kiemelkedő könyvtárterem ekkor került az udvari homlokzat rizalitjára.

A katélyt 1877-ben Károlyi Viktor örökölte, majd 1888-ban Károlyi Gyulának, a Magyar vöröskereszt Egylet szervezőjének és első elnökének tulajdonába került. Ezután Károlyi József Fejér vármegye és Székesfehérvár főispánja, országgyűlési képviselője következett a tulajdonosok sorában. Az 1910-es évekbeli átépítés és korszerűsítés is az ő nevéhez fűződik.Károlyi KastélyA II. világháború után a kastélyt államosították, ekkor a Fővárosi Gázművek üdülőjeként üzemelt, 1949-ben pedig görög gyerekek menekültotthonának jelölték ki. Az ezt követő időkben (1955-1979) magyar állami nevelőotthonként működött. A karbantartás hiánya miatt az épület életveszélyessé vált és kiürítették, majd 1995-ben a Műemlékek Állami Gondnoksága kezelésébe került. Jelenleg a kastélyban élő Károlyi család kezeli az épület működését, a Károlyi József Alapítvány alapítványon keresztül. Maga a kastély tagja az Európai Kulturális Találkozók Központjának, ezáltal több kiemelkedő rendezvénynek otthont adva.

A kastélyban jelenleg egy 20 szobás szálló és étterem is üzemel, mely különféle fogadások, esküvők lebonyolítására is alkalmas.

A Károlyi kastély kizárólag idegenvezetéssel, egész évben látogatható. Az idegenvezetés időtartama kb egy óra, létszámtól függetlenül indul.

8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi u. 2.