Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum Magyarország legnagyobb arborétuma, mely egész évben látogatható. Az 1800-as évek végén alapította az olasz származású Bolza család. A parkban és a később épült kastélyban ma a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működik.

Az arborétum 82 hektár területen helyezkedik el, ahol több mint 1600 féle növényritkaság található meg, 5 fás növénygyűjteményt foglal magában.

Jelenleg az öt gyűjtemény közül 4 látogatható. A legidősebb és legértékesebb gyűjtemény a Pepi-kert, melyet még gróf Bolza Pál telepített. Látogatható még a Mitrowssky kert, a Parkerdő és az ún. Konyhakert. Nem látogatható az örökzöld törzsültetvény a faiskolával. A fák és a cserjék mellett kb. 250 lágyszárú növényfaj fordul elő az Arborétum területén.

Az Arborétum fáinak nagy része 100-150 éves, de megtalálhatóak 200 évesnél idősebb példányok is. A csodálatos térharmóniájú tájképi kertnek nemcsak növényei vannak, hanem különleges madarai is.

5540 Szarvas, I.kk 9.

Mini Magyarország

A Mini Magyarország makettparkban az ország számos épített csodájának apró részletében kidolgozott kicsinyített mása megtalálható. Az ország legnagyobb arborétumában a növényritkaságok mellett néhány óra alatt az egész országot bebarangolhatjuk, miközben több száz év történelmi hagyomány, építészete és neves eseményei elevenednek meg a szemünk előtt.

A Kárpát-medence és a történelmi Magyarország mértani középpontjában lévő interaktív makettparkban olyan építményeket, tereket, hidakat, vonatokat tekinthetünk meg mint az Országház, a Szegedi dóm, a Kecskeméti Cifrapalota, a Budapesti Hősök tere, a Pécsi Gázi Kászim pasa dzsámija, a Dévai vár, valamint Magyarország valamennyi jelentősebb épületének makettjét.
Tihanyi apátságA legtöbb makett 1:25 arányban készült, de néhány esetben ettől eltérő méretaránnyal is találkozhatunk, mert fontosnak tartották, hogy minden korosztály számára egyaránt élvezhető méretűek legyenek az építmények.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

három × 1 =