hétfő, április 15, 2024
LátnivalóNevezetesség

Szegedi víztorony

A Szegedi Szent István téren található az ország első vasbetonból készült víztornya, mely egy ipartörténeti különlegesség. A Zielinski Szilárd által tervezett torony 1004,8 köbméter víz befogadására alkalmas, 1904-ben épült fel és a mai napig az eredeti funkcióját szolgálja.

A szegediek által csak Öreg Hölgynek nevezett víztorony belsejében egy Foucault inga függ, mellyel bizonyítható, hogy a föld forog a saját tengelye körül. A víztorony 1904 óta folyamatosan üzemel.

A Szegedi víztorony ma a legidősebb, működő vasbeton víztorony Magyarországon.

A Szent István téri víztorony alapvetően Szeged vízellátó rendszerének szerves része, de emellett kilátóként is funkciónál, valamint akusztikája lehetővé teszi hangversenyek rendezését is. A víztorony körül hét neves építészmérnök mellszobra látható, akik jelentős hatással voltak Szeged városképének alakulására.

Épült: 1904
Magassága: 54,9 méter
Víz befogadás: 1004 m3
Cím: 6720 Szeged, Szent István tér

A szegedi víztorony a Szegedi Vízmű tulajdona.

A víztorony megtekintése belépőjegy vásárlásával lehetséges.

Április 1-től október 31-ig minden hónap első szombatján 10 és 16 óra között tekinthető meg a víztorony. Ezeken a napokon előzetes bejelentkezés nélkül bárki megnézheti a víztornyot, a benne berendezett kiállításokat.

A 10 főnél nagyobb csoportok számára előzetes egyeztetést követően, más időpontban is megnyitják a tornyot.


A szegedi víztorony története

Pályázat a víztorony megvalósítására

Szeged szabad királyi város 1903. áprilisában pályázatot hirdetett egy 100 m3-es víztorony előállítására. A 14 használható pályázat közül a Zielinski Szilárd-féle pályamű lett a nyertes. Zielinski mind a víztorony tartórendszerét, mind a tárolómedencét vasbeton szerkezettel oldotta meg, mellyel megelőzte korát. Magyarországon ekkor még nem létezett működő vasbeton víztorony.


Megvalósítás

A kivitelezési munkákat Freund Henrik és fiai cég végezte. A csodálatos szecessziós homlokzati megjelenítés Korb Flóris munkája. A munka 1904. decemberére készült el. A pályázat elnyerésétől a víztorony elkészültéig mindössze másfél év telt el. Ez önmagában is óriási teljesítmény, különösen ha végiggondoljuk a kivitelezés akkori lehetőségeit.

Zielinski az 1900-as párizsi világkiállításon ismerkedett meg a szabadalmazott Hennebique-féle francia vasbeton építési módszerekkel, és megszerezte irodájának a jogot e francia szabadalom magyarországi hasznosítására. A kivitelezési munkák ellenőrzését Tóth Mihály városi főmérnök végezte. A gépészeti és egyéb szakági tervezők személye nem ismeretes.

A kivitelezési munkákat hosszadalmas és sok vitával járó szerződéskötés előzte meg. A tényleges munkálatok megkezdés a szerződés kötés után is csak késve kezdődtek meg. Emiatt, valamint a gyakori sztrájkok miatt az eredeti befejezési határidőre (1904. szeptember 15) nem készült el, csak némi csúszással 1904. december 21-re készült el teljesen.


A Szegedi Víztorony felépítése

A Szegedi víztorony tartószerkezeti szempontból két fő részből áll.

  • Medence
  • Tartószerkezeti rész

Az  1000 m3-es medence az alsó vasbeton lemezével a toronyszerkezet gerendázatára fekszik fel, de ettől eltekintve a víznyomásból származó igénybevételeket a toronyszerkezettől függetlenül viseli el.

A tartószerkezeti rész a torony oszlopokból és gerendákból összeépített tartórendszere, amely mint forgásszimmetrikus térbeli rúdszerkezet működik. Ez utóbbi összetettségére jellemző, hogy a tartórendszer mintegy 540 rudat és 240 csomópontot tartalmaz.Szegedi víztoronyA torony teljes magasságában vasbeton lépcső vezet végig. A medence alatti szintig a lépcsőket a belső és a közbenső pillérek közti alapterületen alakították ki, ettől felfelé belső csigalépcső vezet a 4 belső pillér között a legfelső kilátószintig. A megoldás érdekessége, hogy a centrális elhelyezésű csigalépcső függőleges értelemben áthatol a medencén. A torony magassága a terepszinttől a legfelső kilátószintig 46 méter. Efölé nyúlik még mintegy kilenc méterrel a vasbeton szerkezetű zászlótartó rúd.Szegedi víztoronyA víztorony általános jellemzője, hogy gyakorlatilag minden szerkezeti rész vasbetonból készült. Az alapozás, a tartórendszer, a tároló medence, a csigalépcső, a zászlótartó, még a bejárati ajtó is, a kilincset leszámítva. A Szent István téri víztorony a legelső vasbeton víztornyok egyike. Olyan sikeres alkotás, hogy a későbbi víztorony építésben még évtizedekig mintaként szolgált. Ma a legidősebb, működő, vasbeton víztorony Magyarországon.


A víztorony felújítása

A Szegedi víztorony az 1904-es megalkotása óta üzemel. Az eltelt több mint 100 év természetesen nem múlt el nyomtalanul. Az 1900-as évek végére a tartályon és a víztorony tartószerkezetén súlyos meghibásodások keletkeztek, a felújítás elkerülhetetlen volt. A víztorony felújítása 2005. augusztusában kezdődött és 2006. május végéig tartott. A felújítás terveit a Funkció és Szerkezet Mérnöki Iroda mérnökei készítették el.

A víztoronyban a csodálatos mérnöki alkotás szépségein túl a szikvíz készítésével, a fizika történetével kapcsolatos kiállítások, festmények, alaprajzok, fotók tekinthetők meg. A kilátószinten pedig Szeged panorámájában gyönyörködhetünk.