kedd, május 21, 2024
Települések

Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegy egy kedvelt üdülőfalu Zala megyében, a Balaton északi partján. A Keszthely kistérséghez tartozó 2400 lakosú nagyközség szinte egybeépült Gyenesdiással és Balatongyörökkel. Délről a Balaton, északról a hegyek veszik körebe a települést.

A hazai és külföldi turisták körében is egyaránt népszerű Vonyarcvashegy gyönyörű strandokkal, hajózási, vízisízési, vitorlázási és horgászási lehetőségekkel várja az ide látogatókat.

Vonyarcvashegy a Balatonhoz közelebb eső Vonyarc és Vashegy szőlőhegyek és puszták egyesítéséből jött létre 1850-ben. Vonyarc első említése 1335-ből való Babócsa néven, ekkori birtokosai a Karmacsi család. 1573-ban a törökök feldúlták a települést, ezután elnéptelenedett. A 17. században a környék mint szőlőhegy éled újjá. Vashegy említése 1689-ből való, mint Balatongyörök szőlőhegye. A 18. században a két apró falu lakosai zsellérek voltak, akik a szőlőföldeken végzett bérmunkákból éltek. Az egyesült település a 20. század elején tovább nőtt, azonban kiemelkedő fejlődése csak az 1950-es évektől figyelhető meg, miután bekapcsolódott a Balatoni turizmusba. Ma Vonyarcvashegy házainak kétharmada nyaraló, a strand a környék egyik látogatott és felkapott üdülőhelyének számít.
Vonyarcvashegy látnivalók

Balatoni halászok parkja

Vonyarcvashegy egyik nevezetességének számít, 1999-ben létesült. A parkban Major Lajos fafaragó, a Vonyarci halászok emlékére állított szobrai láthatók.Balatoni halászok parkja - VonyarcvashegyA sokszínű növényzet által körülölet tágas park a turisták kedvelt emlékfotó készítő helye.

Cím: Vonyarcvashegy, Kossuth Lajos utca


Festetics Helikon Taverna borászati és gasztronómiai múzeum

A Helikon Taverna épülete eredetileg présháznak épült 1820 körül. A 130 főt is befogadni képes borospince egykor a legjelentősebb borászati Festetics központ volt. Az épületet 2012-2013-ban egy egyedülálló, tematikus múzeum tér került kialakításra, mely teljes egészében megújuló energia felhasználásával működik. Érintőképernyős, valamint 3D múzeumi prezentációs eszközök mutatják be az érdeklődőknek a Festetics család és a balatoni bortermelés történelmét.

forrás: www.helikontaverna.hu
forrás: www.helikontaverna.hu

A kiállítótérben borszaküzlet is üzemel, ahol közel 100 féle bor található, valamint borkóstolásra is van lehetőség.  A kiállítási tárgyak legértékesebb darabja a da Bibere edény. A kétfülű edény közel 2000 éves Cserszegtomaj mellett került elő 1947-ben egy hamvasztásos kora római sírból.

A Festetics Helikon Taverna Múzeummal egy helyszínen található 4 csillagos Zenit Hotel Balaton, mely 47 modern, igényesen berendezett szobával és Wellness részleggel várja vendégeit.


40 Halász emlékhely

A 40 Halász emlékhely a dolomit dombon Szerdahelyi Károly építész tervei alapján egy régi halottasházból kialakított emlékhely, melyhez a 40 balatoni halász legendája kötődik. A megújult halottasházban Németh János keramikusművész által készített domborművet helyeztek el, mely a halászlegendát ábrázolja.40 halász emlékhely VonyarcvashegyMinden év augusztusában változatos és színvonalas programmal itt rendezik meg a 40 halász emléknapot, a ma élő balatoni halászok tiszteletére is.
Szent Mihály kápolna – Vonyarcvashegy

A dolomit dombon lévő középkori vár maradványaira épült rá Szent Mihály kápolna 1622-ben, melyhez a 40 balatoni halász legendája kötődik. A néphit szerint 1739 telén 46 halász dolgozott a Balaton jegén, mikor levált az alattuk levő jégtábla, közölük hatan a jeges vízbe vesztek. A kiúszás szóba sem jöhetett, mivel a jeges vízben csak pár percig maradhattak volna életben. A biztos haláltól az mentette meg a halászokat, hogy a széljárás megfordult és a part felé sodorta a jégtáblát.Vonyarvashegy kápolnaA megmenekült 40 halász fogadalmat tett, hogy hálából kápolnát építenek a dombtetőn. Valószínűleg inkább csak átépítésről lehetett szó, hiszen a Szent Mihály kápolna ekkor már állt. A kápolna körül régi temetkezési helyet találunk, mely az 1950-es évekig a vashegyi polgárok temetkezési helye volt.


Fénykereszt

A 7,38 méter magas Fénykereszt Vonyarcvashegy vashegyi részében, a Csándor-hegy tetején található. A kereszt fényei szimbolikus jelentéssel bírnak. A fehér a feltámadást, a kék a Mária iránti tiszteletet, az alsó részen felcsillanó négy fehér fény Jézus megtestesítője. A kereszt csúcsa három ponton kék fénnyel van kivilágítva, amely a Szentháromság jelképe.Fénykereszt VonyarvashegyFotó: vonyarcvashegy.hu

A fénykereszt állításának története 1996-ra nyúlik vissza. Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén Jézus Fernanda Navarro, Grenoble-ban lakó családanyának adott kinyilatkoztatása indította el világszerte a több ezer kereszt felállítását. Magyarországon 2002 november 1-jén állították fel az elsőt Debrecenben.


Millenniumi emlékmű

A Millenniumi emlékművet a helyi önkormányzat állíttatta Major Lajos vonyarcvashegyi fafaragó tervei és munkája alapján a Millennium évében.Millenniumi emlékmű - VonyarvashegyCím: Vonyarcvashegy, Kossuth Lajos u.


Szent Mihály domb

Vonyarcvashegy és Balatongyörök között található népszerű kirándulóhely. Kerékpárral és gépjárművel egyaránt jól megközelíthető. A 136 méter magas dolomitképződmény valaha sziget volt. Az 1560-as években itt állhatott a györöki vár, mely a későbbiek folyamán elpusztult, 1622-ben már a kápolna állt itt. A kápolna közelében emlékhely található, ami a 40 balatoni halász legendájának állít emléket. 1999-ben Balatoni Halászok parkja létesült a dombon.vonyarcvashegy szobrokA dombtetőn látható három kereszt szobrokkal, középen Jézus, mellette a bűnösök. A Vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna Magyarország egyetlen halászkápolnája. A kápolna környékéről gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi-hegységre és a Balatonra.


Kitaibel kilátó

A Kitaibel Pál kilátó a 225 méter magas vas-hegyen található háromszintes fa építmény. A kilátót a Balaton felvidéki Nemzeti Park építtette 2002-ben Vonyarcvashegy önkormányzata segítségével. A Kitaibel kilátó az egyik pihenő pontja annak az új turistaútnak, ami a Keszthelyi-hegység kilátóit köti össze.Kitaibel kilátó VonyarcvashegyA kilátó díjmentes használható, egész évben nyitva van. Megközelíthető Vonyarcvashegy Batsányi utcától, a zöld háromszög jelzést követve.


Vashegyi kápolna

A Vashegyi kápolna 1883-ban épült egy korábbi kápolna felhasználásával. Homlokzat előtti tornya, a nyolcszög három oldalával záruló szentélye van. Belső berendezése 19. századi.