kedd, május 21, 2024
Várak és Kastélyok

Wenckheim kastély – Szabadkígyós

A Békés megyei Szabadkígyós településen található Wenckheim kastély a Wenckheim család legnagyobb kastélya. A kastély 1875 – 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz és eklektikus stílusban, gróf Wenckheim Frigyes és felesége, gróf Wenckheim Krisztina megbízásából. Az épület elkészültekor a kor egyik legkorszerűbb kastélyának számított. Az építkezés megkezdésével együtt kezdtek hozzá a kastélyhoz tartozó park kialakításhoz is. A család egészen 1944-ig a kastélyban élt.

A Kastély

Wenckheim Krisztina kérésére a tervező úgy tervezte a kastélyt, hogy annak annyi bejárata legyen, ahány évszak van egy évben. Annyi szobája van, ahány hét, és annyi ablaka van, ahány nap van egy évben. A kastély főépülete egyemeletes, tornyos, loggiás teraszos kialakítású. A melléképülettel nyitott folyosó köti össze. A személyzeti és a konyhaépület is emeletes. A kastély földszinti részében a könyvtár, az ebédlő, a nagyszalon, valamint a dohányzó kapott helyet, míg az emeleten lakosztályok és vendégszobák találhatóak. A földszinti termekben márványkandallók vannak, melyekben tűz sohasem égett. A főépület keleti szárnyában a kápolnát találjuk.Wenckheim kastély könyvtárteremA kastély központi tere kétszintes. A torony nagyjából 40 méter magas, melyet kilátóterasz vesz körbe, innen az egész birtok belátható. A toronyba csigalépcsőn juthatunk fel. A melléképületben volt a konyha, az emeleten a vasaló és cselédszobákkal.

Az istálló és a kocsiszín két egymással szemben álló épület, mely ma is látható, azonban közé egy zárt folyosó épült. A kastély körül régen gázlámpák világítottak, egy öntöttvas kandeláber még ma is áll az épület északi oldalán. A konyha mögötti épületben fejlesztették a világítógázt, ez az épületrész jelenleg garázsként üzemel.

A Wenckheim kastély egésze alatt boltozatos pince lett kialakítva, ahol a kertészetből a tárolásra szánt élelmiszert tartották. Az építkezés során az alapokból kikerülő földmennyiségből óriási teraszt építettek a kastély főhomlokzata elé.


A Kastélypark

A kastélypark két részre osztható. Az épületek környezete, az utak, terek gondosan kialakított együttese, valamint a bokros, csalitos, vadregényesebb rész, mely egyben átmenetet képez a szabad természetbe. A kastély előtt franciakertet alakítottak ki, körülötte pedig angol, vagyis tájképi kert található. A franciakert központi részén egy szökőkutas vízmedencét láthatunk, melytől jobbra pedig a megye legtestesebb platánfáját.Wenckheim kastély kastélyparkA Wenckheim kastély parkja 23 hektáros területen helyezkedik el. A park egy főtengelyre épült, mely kissé megtörik, két oldala nem szimmetrikus. Az angolpark egyik jellegzetes egy 8-as alakú mesterséges létrehozott tó, melyen két híd ível át. A tó vízfelülete nagyjából 0,3 hektár. A tó partját 1 méter széles téglaburkolat szegélyezi.


A kastély időpont egyeztetése után vezetővel látogatható. A kastélypark minden nap napnyugtáig díjmentesen, önállóan látogatható.

Wenckheim kastély címe: Szabadkígyós, Áchim utca, 5712