kedd, május 21, 2024
LátnivalóVárak és Kastélyok

Bory-vár

A Bory-vár Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben található. A várat Bory Jenő székesfehérvári építészmérnök és szobrász nagyrészt maga építette 40 nyáron keresztül, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és a művész álmainak.

Bory Jenő 1912-ben megvásárolta a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben azt az egyholdnyi földterületet, melyre később a várat építette. A területen csak egy kis présház állt acélból a szőlő és gyümölcsfák között, melyre eredetileg csak egy családi nyaralót tervezett építeni. A présházat lakássá bővítette, felette egy műtermet készített. Bory Jenő nem épületnek, inkább műalkotásnak tekintette a várat. A munka legtöbb részét saját maga végezte, csak esetenként kért segítséget, mikor egyedül megoldhatatlan problémával találta szembe magát.Bory-vár

A Bory-vár 1974-ben nyílit meg a nagyközönség előtt, azonban egyes részei a mai napig magánlakásként funkcionálnak. Ezekben a részekben Bory Jenő leszármazottai laknak.Az épület tervek nélkül, évről-évre fejlődött, terjeszkedett. A vár külső és belső tereiben a legváratlanabb helyeken tűnnek fel a mozaikok, üvegfestmények, díszkutak. A falakat majdnem mindenhol kisebb-nagyobb szobrok díszítik. A Bory-vár nagyrészt betonból készült, beleértve a szobrokat is.

Az épület főbejáratánál A Kövek beszélnek felirat fogadja a látogatókat, természetesen kőből kirakva.

A vár egyik legrégebbi eleme a Díszkút, mely már 1913-ban állt, melyet az Alsókertben láthatunk. Az épület együttes minden részében találunk látnivalót: tornyok, kupolák, díszkutak, medencék, teraszok, átjárók, mozaikok, domborművek.

Az épületben 31 helyiség található, de csak a műterem látogatható, ahol szobor és képkiállítást lehet megtekinteni. A vár a kazamatától a legmagasabb tornyok tetejéig több mint 30 méter magas.

A Bory-várat a Guinness Rekordok Könyve is jegyzi, mint a világ legnagyobb olyan épületét, melyet gyakorlatilag egyetlen ember épített.

A Bory házaspár a világháborút a vár falai között élte át. Bory Jenő 1945 után nyugdíjas éveit szinte teljes egészében a háborús sérülések helyreállítására fordította.

Bory Jenő nagyon korszerű módon alkalmazott néhány történeti formaelemet, ez alól kivétel a pincerendszere, mely elszakad a történelmi formáktól és nagyon karakteres hangulatot ad. Szobrászként fontos volt a számára, hogy szobrokkal rakja tele a várat, mellyel egy történelmi kulturális panteont hozott létre.

Bory-vár megközelítése

A Bory-vár Székesfehérvár Öreghegy városrész északnyugati részén, azon belül Mária-völgyben, a Máriavölgy nevű utca és a Vágújhelyi utca kereszteződésénél található. Pontosabban a Máriavölgy utca 54. szám alatt. A vár előtti tér a Bory-tér nevet viseli.

A vár autóval könnyen elérhető elsődlegesen a fontosabb Öreghegyi utakon, a Béla utcáról, a Pozsonyi útról, a Kassai utcáról.

A Bory-vár a helyi tömegközlekedéssel is jól megközelíthető a 32 és 26A jelzésű autóbuszok segítségével.

 • 26A: Buszpályaudvar – Vágújhelyi utca
 • 32: Vasútállomás – Vágújhelyi utca

Cím: 8000 Székesfehérvár Máriavölgy 54.
GPS: szélesség:47.2107127 | hosszúság: 18.4520971


A Bory-vár kertje

A Bory-vár kertje önmagában is megér megér egy látogatást. A különböző épületrészeket, mint az Elefántudvar, Képtár, Százoszlopos udvar, Csúcsos és Zászlós torony, a Bory-vár gyönyörű kertje foglalja egységes formába.

Alsókert

A Bory-vár felépítését, szerkezetét, az épületegyüttes alkalmazkodását a domboldalon hátrafelé fokozatosan emelkedő terephez, valójában csak itt láthatjuk át. Az alsókert dísze a Díszkút, mely az egyik legrégebbi alkotás, már 1913-ban állt.Bory-vár - Alsókert

A vár előterében dús lombú fák, virágos gruppok, zöldek között mindenütt szobrokat, többnyire az időjárási viszonyoknak jól ellenálló, a Bory Jenő által kedvelt kvarcbetonba öntött figurákat látunk.

Rózsakert és Művészgaléria

A kertből széles lépcsősor indul a teraszokon át a vár főépülete felé.

Az alsó teraszon jobbra eredeti, a hódoltság korából származó, turbános török sírköveket látunk. Balra Bory Jenő egy különös, ötágú csillaggal egybekomponált kőkereszttel jelölte meg az 1945-ös harcokban itt elesett orosz katona sírját.A terasz szabad terének közepét fehér és zöld mozaikbetétekkel díszített, műkőből épült méretes kerti asztal foglalja el, s teszi a környezetet otthonosan barátságossá, anélkül persze, hogy ezáltal kicsit is sérülne az építészeti és művészi háttér egészének komolysága.Bory-vár - Művészgaléria

A teraszon beljebb, a jobb oldali pihenőnél, az ókori klasszikus korok sztéléjét idéző, szabadon álló, betonból épült falon csodálhatjuk meg Bory Jenőnek tündöklően fiatal és szép feleségéről készült portréját.


Elefántudvar

Az elefántudvarnak is nevezett terasz a nevét az árkádjai alatt egy gömbön álló, a várat a hátán tartó elefántról kapta. Az árkádok hátfalára vörös krétával négy ideszánt freskó vázlata van felrajzolva, melyek az emberiség történetében építészetileg meghatározó korszakokat ábrázolnak:

 • görög-római kor
 • kereszténység
 • hűbériség
 • szocializmus

Az árkádok előtt Szulejmán szultán és a Lehel vezér szobra látható.

Az elefántudvar felett, a Bory-vár főépületében található Bory Jenő műterme, valamint a hozzá csatlakozó kiállítóterek. Az elefánt szoborért Bory Jenő 1926-ban elnyerte a Halmos Izidor kisplasztikai díjat.


Képtár

A Képtár a Bory-vár főépületében, az Elefántos udvar fölött, az emeleti szinten található. Az eredetileg szobrok mintázására is alkalmas műterem mostanra elsősorban múzeum, ahol a mester munkái mellett több, kortárs művésznek a munkái is megtalálható.

 • Kandallós szoba
 • Rádiós szoba
 • Műterem
 • Sárga szoba

A kandallós szobában is találkozunk Bory Jenő egyik leggyakoribb és láthatóan legkedvesebb modelljével: feleségének érzékenységgel, figyelemmel és fölényes magabiztossággal faragott fehér márvány büsztje 1927-ben készült.


Százoszlopos udvar

A Bory-vár egyik leghangulatosabb része a százoszlopos udvar, melynek körbefutó folyosóion a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos vezértől Tinódi Lantos Sebestyénig. Az udvar várfalai alatt 103 oszlop áll, melyről a nevét kapta.Bory-vár
A Százoszlopos udvarra két torony között léphetünk be a várkapun keresztül. Az elegáns francia park a központi épületet és a lakótornyokat köti össze.

Százoszlopos udvar:

 • Csúcsos torony
 • Zászlós torony
 • Történelmi árkádsor
 • A Hitvesi szeretet kápolnája
 • Árkádsor alatt

Az árkádsor középső szárnyának centrumában található a várkápolna, melyben a hitvesi szeretet szobra látható.

Bory Jenőt az olasz kolostorok kerengői inspirálták a százoszlopos udvar elkészítésénél. Néhány hónapig Carrarában tanulmányozta a márvány feldolgozását és a márványszobor készítését. Ott faragta a fiatal feleségének a mellszobrát, mely jelenleg a Hitvesi szeretet kápolnájában van kiállítva.

A Százoszlopos udvar árkádja alatt látható gipsz szobrok eredeti változatai az ország különböző területein ma is megtalálhatóak, bronzba öntve vagy márványba faragva.

Csúcsos torony

A Csúcsos torony aljában található az „őrszoba”, ahol egy a 18. század végéről származó, fából készült Szent Sebestyén szobor mellett látható Bory Jenő Ecce Homo című munkájának a gipsze.A toronyban az első szint ablakában egy 1905-ös dátum olvasható, 2 emelettel feljebb pedig egy 1907-es. Az első dátum a művész pár megismerkedésének dátuma, a második pedig a két évvel későbbi házasságkötésük dátuma.Bory-vár - Csúcsos torony

Az első szintről közelíthető meg a történelmi árkádsor, a második szinten egy erkély található, a negyedik szint pedig maga a torony.

Zászlós torony

A Zászlós torony lépcsőháza egyike a Bory-vár igazi, nagy építészeti attrakcióinak. A betonból, szobrászi térlátással formált lépcsőház színek híján is megkapó látványt nyújtana az ide belépők számára, de Bory Klárának díszítő festése igazi varázslattal teszi gazdagabbá a látványt.