kedd, május 21, 2024
Települések

Debrecen

Debrecen Magyarország harmadik legnagyobb területű városa, Hajdú-Bihar vármegye székhelye. A látnivalókban és programokban gazdag település a Tiszántúl legjelentősebb városa. A Kelet-Magyarország régió szellemi, kulturális, gazdasági központja, fesztiválváros.

Az Alföldön fekvő város 165 kilométerre fekszik Budapesttől, nagyjából 30 kilométerre a román határtól.

Írott formában először a 13. században említik egy Váradi Regestrumként ismert ítéletgyűjteményben, a város környéke azonban már az ókorban is lakott volt. Debrecen a négy égtájat összekötő utak találkozásánál, több falu (Boldogasszonyfalva, Szentlászlófalva és Debreczun) összeolvadásából jött létre. A tatárjárást követő évtizedekben gyors fejlődésnek indult, rövid idő alatt az ország egyik leggazdagabb, legmeghatározóbb városa lett.

A várost egykor nem várak, várfalak védték hanem mély és széles árkok. Emiatt, valamint földrajzi helyzete miatt a település gyakran került nehéz helyzetbe. Egy ilyen védelmi rendszer még ma is látható. Az Erdőspuszták nyugati szélén található Ördögárok (Csörsz árka), ennek a védműrendszernek a rekonstruált maradványa.

Debrecen a történelem folyamán két alkalommal volt az ország fővárosa.


Debrecen látnivalók

Református Nagytemplom – Debrecen

A Debrecen jelképének számító Református Nagytemplom az ország legnagyobb református temploma, A Magyarországi Református Egyház jelképe. A jelenlegi klasszicista stílusú templom 1805 és 1824 között épült Péchy Mihály építész tervei alapján. A város főterén, a Kossut téren álló templom 1500 négyzetméter alapterületű, a főhajója 55 méter hosszú, szélessége 15 méter, amely a két torony között húzódik.
Református Nagytemplom - Debrecen
Az épület tornyiból csodálatos kilátás nyílik a városra. Belső falait a református templomokra jellemzően fehérre festették, padsoraiban mintegy 3000 ülőhely van. A nyugati toronyban található Magyarország legnagyobb református és egyben legnagyobb protestáns harangja, a Rákóczi-harang, amely a nyolcadik legnagyobb harang Magyarországon

A templomot történelme tette igazán híressé, mivel 1849. április 14-én Kossuth Lajos itt olvasta fel a Függetlenségi Nyilatkozatot.

Szent Anna székesegyház – Debrecen

A barokk stílusú debreceni Szent Anna Székesegyház Debrecen első katolikus temploma, mely 1721 és 1746 között építették az olasz Carlone tervei szerint. A templom a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye széktemploma, plébániatemplom. Szűz Mária édesanyja, Szent Anna tiszteletére szentelték fel 1746-ban.
Szent Anna Székesegyház - Debrecen
Az épület 1834-re copf stílusban épült át Povolny Ferenc tervei alapján. A templomot 1993-ban II. János Pál pápa emelte székesegyházi rangra a Debrecen-nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye megalapításával. 2011-től a templomban látható a torinói lepel hiteles másolata.

Cím: Szent Anna utca 15

Pásti utcai Zsinagóga

A Debreceni zsidó hitközséget 1852-ben alapították, mely ma Magyarország legnagyobb vidéki zsidó közössége. A Zsinagóga 1893-ban épült fel Berger Jenő debreceni építész tervei alapján, de hivatalosan 1902-ben avatták fel. Az épület cívisváros szívében, a Debreceni Zsidó Múzeum közvetlen közelében található.
Pásti utcai zsinagóga - Debrecen
Legutolsó restaurálása 2012 és 2015 között zajlott, ekkor egy kulturális-turisztikai központot is létrehoztak. A látogatóközpont galériájában egy állandó kiállítás keretében megismerkedhetünk a zsidósághoz kapcsolódó emléktárgyakkal, vallási kellékekkel, valamint rendszeresek a képzőművészeti bemutatók is.

A Pásti utcai Zsinagóga mindenki számára látogatható.

Déri múzeum

A Déri múzeum Debrecen egyik legjelentősebb múzeuma, amely gazdag gyűjteményében bemutatja Debrecen történelmét, művészetét és néprajzát.

Löfkovics Artúr ékszerész-műgyűjtő adományából 1902-ben megalakult a Városi Múzeum. 1920-ban Déri Frigyes Bécsben élő selyemgyáros is Debrecennek ajándékozta műgyűjteményét, amelynek révén az intézmény kiemelkedett a hasonló múzeumok sorából. A Városi Múzeum kollekcióit megörökölve 1930-ban alakult meg a Déri Múzeum, melynek épületét Györgyi Dénes és Münnich Aladár tervezte.

A múzeum legnépszerűbb kiállítóterében, a Munkácsy teremben találhatók Munkácsy Mihály festőművész Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai. A Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce homo közös bemutatásának különlegessége, hogy még Munkácsy sem látta együtt a három festményét.

Természettudományi gyűjteménye 3000 egyedi muzeális darabot, valamint 20 ezer úgynevezett szekrénykataszterként leltározott anyagot tartalmaz. A régészeti tár 60 ezer körüli kiváló paleolit, neolit és népvándorláskori lelettel rendelkezik.

Hármashegyi kilátó

A Hármashegy három halomból álló kiemelkedés, homokbuckasor Debrecen közelében kelet-északkeleti irányban. A három halom legmagasabb pontján, a 151 méter magas csúcson áll a 25 méteres Hármas-hegyi kilátó. Itt található még a Zsuzsi Erdei Vasút megújult végállomása, a Természet Háza, illetve a Debreceni Önkormányzat tulajdonában levő Hármashegyi Erdei Iskola.

A korábban itt lévő, 1980-as évek elején épült tornyot idővel túlnőtték a fák, így 2014-ben került a helyére a mostani építmény a Nyírerdő jóvoltából. Hét szintjét ívelt tartóoszlopok fogják közre a sarkokon, a legfelső szint kilátóteraszát sátortető fedi. A 25 méter magas kilátó tetejére 101 lépcsőfok megtételével juthatunk fel.

Nagyerdei Víztorony

A Debreceni Nagyerdei park egyik legszebb épülete a Nagyerdei Víztorony, amely egy 1913-ban épült, ma is működő víztorony. A 42 méter magas épületben tavasztól őszig számos szolgáltatás és program várj a látogatókat. Az időszaki kiállítások, a zenés és tematikus programok mellet, az aktív kikapcsolódásra vágyók számára mászófal és elektromos riksa kölcsönzési lehetőség áll rendelkezésre.

A víztorony épületében 34 méteres magasságban kilátószint található, melyről gyönyörű kilátás nyílik Debrecenre és környékére, valamint egy speciális távcső segítségével bepillantást nyerhetünk a múltba is.

A víztornyot a Pallagi út felől lehet megközelíteni.

Debreceni Állatkert

A Debreceni állatkert 1958-ban nyitotta meg kapuit, mely ma már 17 hektáros területen helyezkedik el. Az állatkert 5 földrész 165 állatfajának közel 1500 egyedét mutatja be. A Kultúrpark a növényvilágot mutatja be, nagyjából 340 növényfajon keresztül. Az állatkertben egész éveben tematikus programokkal várják a látogatókat, minta vízilovak, pingvinek, zsiráfok etetése, illetve pingvinséta.

Az állatkert 1961-től összevonva működik a Vidámparkkal, Nagyerdei Kultúrpark néven. A Vidámpark 21 játéküzemével a régió legnagyobb intézménye. A vidámpark bejárható a Vidámparki Kisvasúttal is.

Agóra tudományos élményközpont

A Debreceni Agóra tudományos élményközpontban a mindennapi élet csodáit magyarázzák meg, mindenki számára közérthetően. Több mint 40 tudományos játék, illetve interaktív eszközök kipróbálása teszi mindenki számára érthetővé és érdekessé a tudományos ismereteket.  Találkozhatunk Öveges professzor Heki kutyájával, megfejthetjük jó néhány illúzió titkát, próbára tehetjük reflexeinket, vagy utat kereshetünk a végtelennek tűnő Tükörlabirintusban.

Az Agórában található az ország egyik legnagyobb mobil digitális planetáriuma: egy hatalmas kupola, amely alá akár 40 néző is befér. A planetáriumban a csillagászok az Agóra számára összeállított saját készítésű műsoraikat vetítik csillagképekről, bolygókról és az egész Univerzumról.
Agóra élményközpont - Debrecen
A háromszintes modern épületben bepillantást nyerhetünk a különböző tudományágak mint fizika, kémia, orvosbiológia, hidrobiológia és környezettudomány világába.

Milleniumi szökőkút

A Debreceni Millenium szökőkút Magyarország legnagyobb zenélő szökőkútja. Díszei a Honfoglalás című kép, amely a magyarok bejövetelét ábrázolja, illetve a Főnixmadár, amely Debrecen újjászületésének is a jelképe.

A szökőkútat 2001-ben, a város felújított főterével együtt adták át.