kedd, május 21, 2024
LátnivalóMúzeum

Duna Múzeum

A Magyar Vízügyi Múzeumot, hétköznapi nevén a Duna Múzeumot 1973-ban alapították az Országos Vízügyi Hivatal Vízügyi Dokumentációs és Továbbképző Irodájának részeként. 1989 óta viseli a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum nevet. A Múzeum az 1730-as években épült barokk épületben, a Káptalan-házban működik Esztergomban.

A Múzeum a magyar vízgazdálkodással kapcsolatos muzeális értékű tárgyakat és dokumentumokat őriz. Első állandó kiállítása 1980-ban nyílt meg az egykori főkáptalan épületben, majd 1998-ban az épület restaurálása miatt a tárlatot lebontották. A megújult belső terekbe tervezett, innovatív új állandó kiállítás, Víz-idő címmel 2001 októberétől fogadta a látogatókat. A Víz-idő című állandó kiállítása 2018 márciusában zárt be, miután 18 éven át szórakoztatta, tanította az érdeklődőket.

A legújabb, 2019. október 11-én megnyíló állandó kiállítás a Vízeum nevet kapta, melynek célja, hogy megtartva a régi érdeklődőit, vendégeit, új célcsoportot is elérjen.

A kiállítás 2020-ban elnyerte a hazai Év Kiállítása díjat, 2021-ben pedig a rangos nemzetközi Európai Év Múzeuma különdíjat érdemelte ki.

A Duna Múzeum egyik jellemző darabja a vízgép, vagy Aquamobil, ami a régi kiállításban is az egyik kedvenc látványosság volt. Az Aquamobil most teljesen felújítva jelenik meg az új kiállításban, fényekkel és narrációval kiegészítve mutatja be a víz erejének sokféle hasznosítását.

Az Aquamobil rögtön a bejáratnál fogadja a látogatókat, melyet gombnyomásra saját maguk is működésbe hozhatnak.


Vízeum

A Vízeum kiállítás bemutatja a vízgazdálkodás múltját, jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, szemlélteti a víz erejének felhasználását, feldolgozza a folyók szabályozását, bemutat hajózással kapcsolatos érdekességeket és hajómaketteket, foglalkozik többek között a fürdés történetével, a Balatonnal, ásványvizekkel és a szódavíz történetével is.

A szokásostól eltérően a tárlaton nincs ajánlott útvonal, mindenki szabadon járhatja körül a témákat képekkel, animációkkal és interaktív tartalmakkal, annyi információt összegyűjtve, amennyi érdekli. A kiállítás megtekintése bárhol abbahagyható és folytatható is.

A kiállításon végigmenve a padlón a Duna vonala kanyarog.

Vízgazdálkodás

A vízgazdálkodással foglalkozó teremben látványos formában mutatjuk be a témához kapcsolódó tárgyakat, falra felfutó animációk szemléltetik és ismertetik a vízügy mérföldköveit, mint például vízközmű, árvíz, belvíz, vízminőség, hajózás, stb fogalmakat.Duna Múzeum - Esztergom
Többek között megtudhatjuk, hogy a folyó felduzzasztásának milyen előnyei és hátrányai vannak.

Hajózás

A kiállítás egyik legszebb része a hajózással foglalkozó terem, ahol dunai hajók makettjei segítségével megismerhetjük a hajózás történetét és a jellegzetes hajó típusokat.

Duna Múzeum - Esztergom
Duna Múzeum - Esztergom
Kiállításra került többek között a Petőfi személyhajó makettje, mely egy gőzüzemű, oldalkerekes személyhajó, amit 1918-ban kezdtek építeni. 1983-ig üzemelt, ez volt az utolsóként leállított magyar gőzhajó.

Vizes mesterségek

A kiállítás ennek a részében láthatók a vízhez kapcsolódó mesterségek, mint a bolgárkertészek, a Duna-víz árusok, a faúsztatók, a vízimolnárok, halászok, valamint az aranymosók.Duna Múzeum - Esztergom
Egykor a Duna kisalföldi szakasza Európa egyik gazdag aranymosó helye volt.

Innovációk

A Duna Múzeum Innovációkat felvonultató részében olyan eszközökkel és tárgyakkal találkozhat a vendég, melyek feltalálásuk óta forradalmian változtatták meg az emberiség életét. Ilyen például a vízikerék, a gátak, gőzgép.Mindenki ismeri, de senki sem gondol úgy például a vízöblítéses toalett-re, mint vízügyhöz kapcsolódó innovációra, pedig valóban az, és forradalmian megváltoztatta, megkönnyítette az emberek életét.

A víz halmazállapotai

A Vízeum kiállítás ezen része, mely a H2O terem nevet kapta, a víz halmazállapotainak bemutatásával foglalkozik.

Szemléletesen jeleníti meg a három állapot jellemzőit, vidám, játékos formában. Minden bizonnyal nem csak a kicsiket fogja elvarázsolni ez a látvány, és ami a legjobb, hogy az így felszedett információk biztosan rögzülnek is a fejekben.

Klímaváltozás

A klímaváltozást kiemelt témaként kezeli a múzeum és a legmodernebb eszközök, valamint adatok segítségével mutatja be hatásait.Duna Múzeum - Esztergom
Megismerhetjük, hogyan változik a Föld vízkészlete, a klímaváltozás milyen hatással van az élővilágra és a vízügyi szakembereknek milyen feladatokkal kell szembesülni az éghajlatváltozás hatásai kapcsán.

Ásványvizek

Az ásványvizekkel, gyógyvizekkel és a szódakészítés folyamatával foglalkozó rész a vízhasználat, vízfogyasztás témakörnél kap helyet.

Merengő

A kiállításon egy hangulatos pihenőhelyet, úgynevezett merengőt alakítottak ki, ahol a terem két oldalfalán és a plafonon lévő kijelzőkön filmek, animációk futnak, valamint nyugalmat sugárzó fények és zene uralkodik.

Száraz úszó terem

A látogató úszómedencében érezve magát mélyedhet el az úszás történetében az őskortól napjainkig


Látványtár – Duna Múzeum

A Látványtár a Duna Múzeum gyűjteményének legértékesebb tárgyait mutatja be interaktív multimédiás eszközök segítségével. Gyakorlatilag a Látványtár egy látogatható raktárat jelent.

A Látványtárában a klasszikusnak mondható kiállítási metódusok és gyakorlatok alapján láthatók a kiállított tárgyak.  Ezek a tárgyak, valamint az ezekről mellékelt információk mennyisége miatt egy részük nem a polcokon található, hanem úgynevezett binokuláris távcsőre emlékeztető kukucskálón át tekinthető meg.


A Duna Múzeum egyedülállónak számít a maga nemében, hiszen világviszonylatban is nehéz olyan múzeumot találni, amely ilyen mélységben foglalkozna a vízügy, a vízgazdálkodás történetével és hasonló óriási tárgyi és dokumentációs gyűjteménye legyen.

A Múzeum egész évben várja látogatóit, állandó és időszakos kiállítások mellet múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és egyéb rendezvényekkel.

Cím: Esztergom, Kölcsey Ferenc utca 2.