hétfő, április 15, 2024
LátnivalóMúzeum

Vadászati Múzeum Keszthely

A Keszthelyi Festetics-kastély vadászati kiállításán az 5 földrész közel 200 állatfajának trófeái tekinthető meg. A trófeákat a természetes élőhelyüket megformálva mutatják be. Fénykorában a kastély a Festetics család jelentős vadászati tevékenységét tükrözte, hogy az épület nyugati átjáróját trófeafolyosónak nevezték és a biliárdtermet is trófeák díszítették.

A Festetics család trófeagyűjtemény a II. világháború alatt és az azt követő években elpusztult, eltűnt a kastélyból, így azok bemutatása nem lehetséges. A főúri vadászatok felidézése nélkül azonban a látogató nem kaphat teljes képet életmódjukról. Ezt a hiányt pótolja a 2008-ban megnyílt állandó vadászati kiállítás olyan trófeákkal, amelyek méltó emléket állítanak gyűjtőknek, élményt és ismereteket adnak vadászoknak és érdeklődőknek egyaránt.

A kiállítás a Festetics-kastély melletti múzeumépületben kapott helyet.

A gyűjtemény alapját képezi Windisch-Grätz Ferenc József hazánknak adományozott több száz darabos trófeagyűjteménye, amely teljes egészében látható. A régi székely főnemesi családból származó báró Dózsa György válogatott trófeái – melyek között több világrekord is található – szintén a múzeum meghatározó részét alkotják. A tárlat Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán előtt is tiszteleg.

Windisch-Grätz Ferenc József 1904-ben Prágában született Ottó herceg és Rudolf trónörökös lánya, Habsburg Lotharingiai Erzsébet első gyermekeként. A vadászattal Csehországban és Lengyelországban ismerkedett meg. Az 1930-as években többször vadászott Magyarországon. 1945-ben Belgiumban, majd Afrikában telepedett le, ahol hivatásos vadászmunkát vállalt. Ott kezdte megalapozni Afrika gyűjteményét.

A vadászati múzeum anyaga a külön teremben elhelyezett képző- és iparművészeti alkotásokkal teljesedik ki, melyek között fegyverek, festmények, szobrok, különféle porcelánok mutatják be a vadászat és a természetvédelem egységét.
Vadászati kiállítás - Keszthely
Vadászati kiállítás - Keszthely

A múzeumban egész alakos preparátumokat mutatnak be, és megjelenítik magát az élőhelyet is. A nagyjából 2000 négyzetméter alapterületű múzeumban több mint 300 életnagyságú állat tekinthető meg.
A vadászati múzeum a földszinten és az első emeleten található. Az első teremben kaptak helyet Windisch-Gratz Ferenc József, Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán, dr. Szederjei Ákos és Dózsa György trófeái. Hidvégi Béla vadászzsákmányát az emeleten élőképekben mutatja be a kiállítás.

Amerikai hegyvidék

Ebben a teremben Észak-Amerika, Dél-Amerika nagyvadjainak preparátumai láthatók. A gyűjtemény részét képezi Amerika szinte valamennyi vadászható vadfaja.Vadászati kiállítás - Keszthely

Afrika terem

A terem Afrika varázslatos világát eleveníti meg Hidvégi Béla trófeái segítségével, ahol valósághű esőerdőt is láthatnak az érdeklődők.

Vadászati kiállítás - Keszthely
Afrikából valamennyi nagyragadozó megtalálható a múzeumban.

Ázsia terem

2021-ben valósult meg az Ázsia terem, mely Mongóliából, Oroszországból, Sziklás-hegységből mutat be egy-egy részletet. Megfigyelhető, hogy a diorámáknak a megfestése is más színű sziklákon történt.

Az Ázsia teremben bemutatott összes trófea Hidvégi Béla gyűjteményét képezi,melyben az Ázsia vadászható vadfajok legjava megtalálható.

A kiállításon látható Hidvégi Béla Phanteon-díja is, mely a világ legrangosabb díja, továbbá a vitrinben számos nemzetközi díj, elismerés, és a világ vadásza gyűrű is látható.
Vadászati kiállítás - Keszthely


Történelmi Modellvasút kiállítás

A Vadászati Múzeum épületének tetőterében kapott helyet Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítása. A terepasztalok sínhálózata meghaladja a 2,7 kilométert, melyen 348 teljesen automatizált szervomotoros, dekóderrel irányított kitérőn át, 1800 épület között 75 különböző, korhű mozdony és szerelvény közlekedik egyszerre.
Modellvasút kiállítás - Keszthely
Modellvasút kiállítás - Keszthely
Modellvasút kiállítás - Keszthely
A bemutatót a korabeli tervrajzok teszik teljessé.


Cím: 8360 Keszthely, Kastély u. 1.