Pécsi Tv-torony

A Pécsi Tv-torony 197 méteres magasságával Magyarország legmagasabb épülete. Az építmény a Mecsekben, az 535 méter magas Misina csúcsán áll,  18 500 tonna vasbetonból épült, és 1973 április 4-én nyílt meg. A Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján készült építmény eredetileg 191 méter magas volt, de az 1995-ös antenna cserét követően 6 méterrel lett magasabb.

A Pécsi Tv-torony helyén eredetileg az 1908-ban épült Kiss József kilátó állt. Ezt váltotta le az 1968 és 1973 között épült torony, melynek kilátójából tiszta időben 100 kilométerre is ellátni. A Misina-tetővel együtt 610 méterrel a tengerszint felett tekinthetünk körbe, ami Pécs sík területeinek átlagos 120 méteres tengerszint feletti magasságával számolva közel 500 méteres város feletti magasságot jelent.

Déli irányban a várost, illetve a Baranyai dombságot, messzebb a Villányi hegységet csodálhatjuk meg. Keleti irányban a Zengő, nyugatra a Tubes, északra a Mecsek látható.
Pécs - Tv-torony
A torony kettős gyűrűből áll. A belső gyűrű 5 méteres átmérővel 135 méteres magasságig halad, a külső pedig 12 méteres átmérővel 92 méter magasságig. A belső gyűrűben két lift üzemel, egyiket a látogatók szállítására, másikat a beérkező áruforgalom mozgatására használják. Az építmény alapja 22 méter átmérőjű és 3 és fél méter vastag, a betont többrétegű acélháló merevíti. A két gyűrű között összesen 459 lépcsőfok kanyarog, de nem egy, hanem két lépcsőkar közlekedik spirálisan egymás felett az épületben.
A Pécsi Tv-torony különlegessége  a 72 méteres magasságban lévő üvegfalú eszpresszó, ahová gyorslifttel lehet feljutni. A 80 méteres magasságban lévő nyitott kilátóterasz a presszó fölött van.

Akár felhős időben is érdemes felmenni a kilátóba, mert ha a felhők csak a várost takarják el, a felhőkből kikandikáló kilátóban zavartalan, csodálatos élményben lehet részünk.

A Misina magasságát tekintve elmarad a Mecsek többi csúcsától, de ez a városhoz legközelebb eső és legjobban megközelíthető kirándulóhely.

A Misina-tetőre a Főpályaudvarról induló 35-ös jelzésű autóbusszal lehet eljutni. A gépkocsival érkezőknek a Tv-torony keleti oldalán kiépített ingyenes parkoló áll a rendelkezésükre.

Dinoszaurusz kiállítás

Magyarország legrégebbi és legismertebb dinoszauruszát, a mecseki dinoszauruszt 1966-ban fedezték fel. A Mecseki dinoszaurusz igazi Hungaricum, Pécs büszkesége. A Pécsi Tv-torony presszó szintjén 2005-ben állandó és ingyenesen megtekinthető kiállítás nyílt. A kiállításon a mecseki dinó rekonstruált, életnagyságú, 2 méter magas szobra látható. A kiállítás különlegessége, hogy kiállított tárgyak nagy része megérinthető, használható.
A Mecseki Dinoszaurusz tudományos neve Komloszaurusz, de egy internetes névadó versenyen a Medino nevet kapta.

A dinoszaurusz lábnyomát először egy geológus, Wein György fedezte fel 1966-ban. A leletet 180 millió évesre becsülik, ehhez hasonlóra az első felfedezést követően több ezerre bukkantak a Mecsek bányáiban.


Nyitva tartás:

H-Sz: 09-21 óra
V: 09-20 óra

Jegyárak (2019):

  • Teljes árú: 1.100 Ft
  • Kedvezményes diák, nyugdíjas: 950 Ft
  • Gyermek (4-14 év): 700 Ft