hétfő, július 22, 2024
LátnivalóMúzeumok

Őrségi vadászati kiállítás

Az Őrségi vadászati kiállítás Magyarszombatfa településen található, a település egyik szépen felújított házában. A kiállítás 2003. májusában nyitotta meg kapuit.

A vadászati kiállítás megtekintés remekül beleillik egy őrségi körútba. A Múzeum magángyűjteményként jött létre, az Őriszentpéteri Széchenyi Zsigmond vadásztársaság vadászmestere, Gömbös Mátyás anyagaira alapozva. A kiállítás anyagának alapját az őrségben elejtett vadak trófeái adják, többek között kapitális szarvasagancsok és vadkanagyarak, érdekes őzagancsok.Őrségi vadászati kiállításA Magyarországon élő vadászható állatfajok trófeái mellett láthatóak az Őrség faunájában honos madarak és nem vadászható kisemlősök egész sorának preparátumai. Ezáltal remek lehetőség nyílik a természet és az ember szinte háborítatlan összhangjáról méltán híres Őrség élővilágába történő bepillantásra.

Az Őrségi vadászati kiállítás nemcsak a vadászoknak, vadászat iránt érdeklődőknek kínál látnivalót, hanem mindenkinek aki szereti a természetet. A látnivalókat vadászfelszerelések, kések, tőrök, vadászati makettok és vadászati tárgyú műtárgyak egészítik ki.

Különlegességnek számít az Afrika terem, ahol a Namíbiában és Egyenlítői Guineában elejtett vadak (antilopok különböző alfajai, varacskos disznó, ecsetfülű disznó, vörös bivaly) mellett az Őrségben nem honos állatok preparátumai is helyet kaptak. Gömbös Mátyás célja azonban nem csak e gazdag gyűjtemény bemutatása volt. Arra törekedett, hogy a tárlat a természet szeretetének és tiszteletének fontosságát sugározza, egyúttal leszámoljon a vadászattal szemben táplált negatív előítéletekkel.

A Múzeumhoz egy kis vadaspark is tartozik, melyben őz, szarvas és vaddisznó lakik. Az Őrségi vadászati kiállítás környékén találunk még további nevezetességeket, látnivalókat. Ilyen például az őrség jelképévé vált pankaszi szoknyás harangláb, az őriszentpéteri katolikus templom, vagy a szalafői Pityerszeren található szabadtéri néprajzi gyűjtemény.

Cím: 9946 Magyarszombatfa, fő út 9.