kedd, május 21, 2024
LátnivalóNevezetesség

Pécsi Postapalota

A Postapalota Pécs városának egyik legszebb és legjelenősebb épülete, melyet Pécs belvárosában, a Jókai utcában találhatunk meg. A két emeletes épület látványa lenyűgöző. Harmonikus arányaival, Zsolnay kerámia díszítésével felhívja magára a figyelmet.

A Pécsi postapalota jelenleg is postaként működik. Az épület 1902 és 1904 között épült Balázs Ernő tervei alapján.

Az épület legszembetűnőbb elemei a színes tetőcserepek, a címer, valamint a homlokzati domborművek, melyek a pécsi Zsolnai porcelángyárban készültek. Szobrai gótikus jellegűek, a külső díszítőelemek a reneszánszot idézik, az oldalhomlokzat több eleme a szecessziót tükrözi.Pécsi postapalotaA tető timpanonjának kerámia dísze a magyar címer, felette a szent korona, mellette kétoldalt egy-egy angyal, a címerpajzsot és a koronát tartva. A kerámia díszt az angyalok és a koronás címer miatt az 1950-es években le akarták bontani. Műemlék státuszára hivatkozva bontás helyett csak bádoggal takarták el, melyre új kerek címert helyeztek.

A Pécsi postapalota épületét 2005-ben felújították, megtisztították a homlokzatot, új Zsolnay kerámia lapokkal fedték a tetőzetet. Megszépült a fogadó-szint, visszaállt a terem felülvilágítását biztosító, szecessziós üvegablak eredeti megjelenése.


Postatörténeti kiállítás

A Pécsi postapalota épületében lévő állandó postatörténeti kiállítás 2003 októberében nyílt meg, amely a postaszolgálat tárgyi emlékeinek közreadásával a pécsi postaigazgatóság történetének rövid bemutatására is vállalkozik.

A több mint 110 éves postaépület a 25 m2 alapterületű, volt távírdaterméből kialakított emlékszobában, három postatörténeti korszakot mutatnak be. A bejárattól jobbra, a 19. század végi postai szabvány alapján készített levél és csomagfelvevő pulton korabeli postai ügyviteli tárgyakat, és aprónyomtatványokat állítottak ki.

Kuriózumnak számít a működő elektromos csőposta berendezés, melyet a Postamúzeum a kiállítás alkalmából a Magyar Posta Járműtelepén restauráltatott.

A Postamúzeum nyitva tartása megegyezik a postahivatal ügyfél fogadási idejével.


Cím: 7621 Pécs, Jókai utca 10.