kedd, május 21, 2024
LátnivalóMűemlék

Püspökvár

A Püspökvár Toronykilátó Győr belvárosában, a Káptalandomb legmagasabb pontján áll. Győr legrégebbi műemlékének ékessége a 13. századból származó lakótorony és a 15. századi Dóczy-kápolna. A vár alapjaiban római építések nyomait találták meg.

Legrégebbi része a toronyvár alsó fele, a 14. századból származó úgynevezett menekülő folyosó, valamint az ahhoz kapcsolódó keresztboltozatos helyiség. A Püspökvár magja a négyemeletes lakótorony, amely két emelet magasságig hasáb alakú robusztus építmény, felső része barokk.

A Püspökvár története

Magyarország egyetlen középkori eredetű főpapi rezidenciája jelenleg is a győri püspökség székhelye, melyet a 14. század elején kezdett el építeni Kálmán Püspök, Károly Róbert király természetes fia, akit törvénytelen származása okán egyházi pályára adtak. Az L alakú, kétszintes, téglából emelt palota csuklópontjában ülőfülkés kapualj nyílt, homlokzatát gótikuskőkeretes ablakok tagolták.

Az 1370 körüli években a rezidenciát megerősítették. A kapualj fölé négyszintes tornyot emeltek, valamint az épületegyüttest falazott szárazárokkal választották el a Káptalandomb többi részétől. A torony homlokzatát az Anjou-dinasztia faragott címerével díszítették, melyet baldachinos fülkében helyeztek el.

A rezidencia késő gótikus bővítése Nagylucsei Dóczy Orbán püspök nevéhez fűződik. Az épület második emeletet kapott, a Duna felé néző homlokzat elé gazdagon kiképzett zárterkélyt emeltek. A kaputornyot megmagasították, hozzá csillagboltozattal fedett kápolnát építettek. A homlokzatokat kőburkolatot imitáló festéssel díszítették.

A török elleni harcok idején Győr stratégiai jelentősége felértékelődött. A mohácsi vész után a püspöki rezidencia a várkapitányok székhelye lett. A Püspökvár legnagyobb átalakítás 1561-1575 között az itáliai Pietro Ferrabosco tervei alapján történt. A középkori szárazárok helyén az élelmezési hivatalnak emeltek épületet, majd a 17. század első harmadában a palota déli szárnyát egy hosszan elnyúló traktussal toldották meg.

Mai arculata gróf Zichy Ferenc püspök nevéhez kötődik. Reprezentatív térsort alakított ki a második emeleten, amelyre szobordíszes lépcső vezet. A kaputornyot megmagasították és barokk homlokzatot kapott. A déli szárny keleti homlokzata elé háromszintes, eredetileg nyitott, árkádos folyosót emeltek.

A 19-20 század során már csak kisebb léptékű változtatások történtek az épületegyüttesen.

Toronykilátó

A közel 40 méter magas torony tetején található a kilátó, ahova 206 lépcső megtétele után juthatunk fel. A toronyból pompás kilátás nyílik a városra és a környező tájra.
Püspökvár kilátó - Győr
Püspökvár toronykilátó
A Toronykilátó első szintjén Borza Teréz porcelán és szobrászművész alkotásait tekinthetjük meg. A torony emeleti részein a Püspökvár építésének történetét, valamint a győri püspökök portréit és címereit láthatjuk.
Püspökvár - Győr
Püspökvár - Győr
Püspökvár - Győr
A tornyot egyénileg, tárlatvezetés nélkül, valamint csoportosan, tárlatvezetéssel is lehet látogatni. Belépőjegy vásárlására a Káptalandomb 13. szám alatt van lehetőség.

Apor Vilmos kiállítás

2004 júniusában állandó kiállítás nyílt Apor Vilmos püspökről, akit a vár alatti pincehelyiségben lőttek le orosz katonák 1945-ben. A kiállítás Apor Vilmos vértanúságának állít emléket, bemutatja életét és tevékenységét.

A kiállítás a püspök naplórészletei mellett tárgyi emlékek, dokumentumok, zene, fényhatások és különböző audiovizuális eszközök segítségével mutatja be a püspök életútját.


Cím: Győr, Káptalandomb 1.