hétfő, július 22, 2024
Látnivaló

Storno-ház

A Storno-ház Sopron egyik legszebb épülete. A Fő tér meghatározó épületének számító kétemeletes palotaszerű barokk sarokház a 15. században a Haberleiter család tulajdona volt, akik 1482-1483 telén Mátyás királyt is vendégül látták, mikor Bécset ostromolta. A 18. században a ház a Festetics család birtokába került, ekkor nyerte el végleges formáját.

Az épület a Fő tér északnyugati sarkán áll a Tűztorony közvetlen szomszédságában. A 15. században a házban működött Sopron első gyógyszertára, a Fekete Elefánt. A Storno-házban vendégként 1840-ben és 1881-ben Liszt Ferenc is adott hangversenyt, zongoráját ma is őrzik.

A Storno-ház jellegzetessége a homlokzatok találkozásánál lévő kétemeletes, gazdag díszítésű, kerek, zárt sarokerkély és a Festetics címerrel díszített toszkán féloszlopokkal közrefogott kosáríves kapu, valamint a remekmívű Pelikános kopogtató.

Storno család 1872-ben vásárolta meg az épületet, az épületbelsőket a historizmus modorában alakították át. Az épület jelenleg Sopron város tulajdona.

A Storno család Svájc Tessin tartományából érkezett Bajorországba, innen költöztek Kismartonba, ahol Storno Ferenc született. Egy történet szerint a Storno család egyik tagját, nevezetesen Storno Ferencet tévesen igazítottak útba, így került Pozsony helyett Sopronba.

Storno Ferenc több pusztulásra ítélt műértéket mentett meg, mellyel megteremtette a híres Storno-gyűjtemény alapjait. Nevéhez fűződik a Soproni Szent Mihály Templom, valamint a Pannonhalmi bencés apátság kriptájának és templomának a restaurálása. Stornó Ferenc a monarchia legkeresettebb restaurátora volt.

Storno-ház kiállításai

Az épületben ma a Soproni múzeum központja működik két állandó kiállítással:

  • Helytörténeti gyűjtemény
  • Storno gyűjtemény

A határtalan történet című helytörténeti kiállításon Sopron múltjával ismerkedhetünk meg, mely a 17. századtól ismerteti Sopron történetét. A Soproni céhek 17-18. században élték virágkorukat, ezért ez a időszak meghatározó volt Sopron életében.

A Storno gyűjtemény a Storno család gyűjteményét mutatja be azokban a szobákban, melyet a család 1875 és 1984 között lakásként használt.Storno-ház - Sopron

A régiségekkel és a családtagok alkotásaival berendezett enteriőrök képet adnak a 19. század végének lakáskultúrájáról. A kiállítás darabjait értékes bútorok, fegyverek, porcelán és üvegmunkák képezik, amelyek a második emeleti szobákban tekinthetők meg, ahol 1875-1984-ig a család lakott.

Cím: Sopron, Fő tér 8.