vasárnap, július 21, 2024
Falusi turizmusTelepülések

Magyarszombatfa

Magyarszombatfa az Őrség déli részén, Vas megyében, a magyar-szlovén határ mentén fekszik. A település két különálló falu, Magyarszombatfa és Gödörháza 1973-ban történt egyesítéséből jött össze. A település az Őrség délnyugati csücskét képező Belső Őrség egyik települése.

Magyarszombatfa szerkezete az Őrségtől eltérően utcás faluképet mutat. Részben utcára épült házakból, részben ezen házak melletti sikátoron át megközelíthető egy vagy több ház összességéből áll.

A keveset termő, sovány földek mellett az agyag nagyon sok családnak nyújtott ezen a tájon megélhetést.

Az őrségi fazekasság mindig is külön fogalom volt, mára több mint 700 éves hagyomány. Egyrészt nagyon egységes formavilága, készítésmódja miatt, a saját agyagból készülő hagyományos népi kerámiák, elsősorban használati edények miatt, másrészt a mediterrán eredetű balos korong és néhány, szintén mediterrán edénytípus, valamint a bőrrel történő korongozás miatt.

Magyarszombatfa területe már az őskorban is lakott hely volt. Az itt élő őslakos népeket a kelták, majd a rómaiak hódították meg. Első okleveles említése 1366-ból származik. A lakosság jórészt Őrségi családokból származik. Az Őrségben nagy valószínűséggel máig itt élnek a hunok leszármazottai.

Az 1950-es években a településről embereket telepítettek ki a Hortobágyra, emléküket emléktábla is őrzi.

Magyarszombatfa látnivalók

Fazekasház

A Magyarszombatfai Fazekasház 1790-ben épült, zsúpfedeles, döngölt padlójú, boronafalu parasztház, melyben egykor fazekas család lakott. A Fazekasház az Őrség egyik leghitelesebb helyszíne, ahol korongozás bemutatót is szoktak tartani, melyet a látogatók ki is próbálhatnak. Hagyományos fatüzelésű kemencében ki is égetik az elkészült tárgyakat, igaz erre lehetőség leginkább Fazekasnapok alkalmával adódik.Magyarszombatfa - Fazekasház

A Fazekasműhely az épület legrégebbi részében, a kamrában rendezték be. A kiállított korongok és edényféleségek a 19. század végétől a 20. század közepéig Szombatfán és környékén készültek. A kamra előtt található, az udvaron álló kerek cserépégető kemence kiégetett edényekkel.

A Fazekasház helyiségei:

  • Tisztaszoba
  • Füstös konyha
  • Műhely

A Fazekasház udvarán több melléképület is található, melyeket különböző rendezvények céljára használnak.

Nyitva: Május 1-től szeptember 30-ig.


Őrségi vadászati kiállítás

Az Őrségi vadászati kiállítás Magyarszombatfa egyik szépen felújított házában található, mely 2003 májusában nyitotta meg kapuit. A vadászati kiállítás megtekintés remekül beleillik egy őrségi körútba. A Múzeum magángyűjteményként jött létre, az Őriszentpéteri Széchenyi Zsigmond vadásztársaság vadászmestere, Gömbös Mátyás anyagaira alapozva.Őrségi vadászati kiállítás
Az Őrségi vadászati kiállítás nemcsak a vadászoknak, vadászat iránt érdeklődőknek kínál látnivalót, hanem mindenkinek aki szereti a természetet. A látnivalókat vadászfelszerelések, kések, tőrök, vadászati makettok és vadászati tárgyú műtárgyak egészítik ki.

Cím: 9946 Magyarszombatfa, fő út 9.


Czugh János emlékszoba

A Czugh János Emlékszoba egy családi tulajdonban lévő kiállítás, Czugh János fazekas, a „Népművészet Mestere” 1917-1993 közötti hagyatékából.  A Czugh János emlékszoba magánkezdeményezésre jött létre, melyet Czugh János lánya és annak férje létesített a mester hagyatékából és a családtagok személyes tulajdontárgyaiból.

Az emlékszobában kézzel formázott és festett agyagedények, díszes tányérok és tálak, kerámiaszobrok, valamint a mesterség kitanulásának egyes állomásait jelző oklevelek, elismerések vannak kiállítva.

Cím: 9946. Magyarszombatfa, Fő út 52/A


Harangláb a Gödörházi falurészen

A Gödörházán álló református harangláb 1790-ben készült. A szoknyás fazsindelyes épületet egy nemesnépi ácsmester készítette. Magasságát császári rendelet korlátozta. Az építmény országos műemléki védettséget élvez.Gödörházi harangláb
Ez a gótikus hagyományokat őrző egyszerű épület azt hirdeti, hogy az évszázados vallásháborúban, az időnként fegyverrel támogatott ellenreformáció nyomasztó légkörében, a császári akarattal dacolva is megőrizheti hitét és önbecsülését a magában bízó és egymást segítő, szorgalmas közösség.

A torony oszlopait felül koszorú fogja össze, erre támaszkodnak a toronysisak szarufái. A sisak alatt található a harang.

A Harangláb szabadon látogatható.


Magyarszombatfa Fazekas Napok

Magyarszombatfán minden évben megrendezésre kerülnek a Fazekas Napok. A három napos találkozó a fazekas szakma seregszemléje. A helyi önkormányzat és az Őrségi fazekasok által megrendezésre kerülő esemény célja Magyarszombatfa és a Veleméri-völgy hagyományainak és érékeinek bemutatása, valamint kísérlet az Őrségi fazekasság évek óta tapasztalható lassú elhalásának megállítására.Fazekas napok - Magyarszombatfa

A szakmai programok mellett fazekas és egyéb kézműves vásár, kiállítások, valamint kulturális programok várják a látogatókat. A Fazekas napokon kiállított legszebb termékek egy része a veleméri Sindümúzeum kiállításán tekinthető meg a következő években.

Az eseményt általában július közepén rendezik.