hétfő, április 15, 2024
Települések

Zirc – A Bakony Fővárosa

A Magas-Bakonyban található Zirc (Veszprém megye) Magyarország legmagasabban fekvő városa. Zirc alapítása 1182-re tehető, amikor III. Béla király hívására megjelentek az első ciszterci szerzetesek a Bakonyban.

Okiratokban Zircet 1221-től említik, de jóval korábban is volt itt élet. A török hódoltság alatt, sok más településhez hasonlóan Zirc is elpusztult. Másfél évszázadon át Zirc teljesen lakatlan volt. Az első állandó telepesek csak 1715-ben, az első három szerzetes 1726-ban költözött Zircre.

Ciszterci Apátság és látogatóközpont

A Zirci Ciszterci Apátság és Látogatóközpontban interaktív eszközökkel ismerhetjük meg az apátság és a rend 800 éves történetét. Az apátságot III. Béla király alapította 1182-ben, a Cuha patak forrásvidékén. A templom és a monostor több évtizeden át épült, román stílusban. Az első szerzetesek a rend francia szülőföldjéről, a clairvaux-i apátságból jöttek. III. Béla halála után fia, Imre király is támogatta az építkezést, és oltárt is alapított.

Zirci Arborétum

A Zirci arborétum Magyarország legmagasabban fekvő arborétuma a ciszterci apátság egykori angolkertjéből lett kialakítva. A 20 hektáron elterülő arborétumot Zirc belvárosában találjuk meg. Az arborétumot a Cuha patak szeli át, bejáratánál egy kis tavat táplálva.Zirci Arborétum
Az Arborétumban mintegy 600 fa és cserjefaj, illetve fajta található, melyekből 70 tűlevelű. A kerten végigfut a  Cuha patak kőhídja, mely 1759-ben épült. A 350 méter hosszú hársfasor 1809-ben telepítették.

Bakonyi Természettudományi Múzeum

A múzeumot 1972-ben alapították, Magyarország első vidéki természetrajzi múzeuma. A Bakony természeti képe néven 1962 óta folyó tudományos kutató program eredményeit mutatja be. A változatos domborzatú, több mint 4000 km-es Bakony-hegység geológiáját, növény- és állatvilágát élőhelyek szerinti csoportosításban láthatják a látogatók, de gyönyörködhetnek A Kárpát-medence ásványai című kiállításban is.Maga a múzeum a zirci ciszterci Apátság barokk épületének első emeletén található. A Bakony-hegység geológiáját, növény és állatvilágát élőhelyek szerint csoportosításban láthatják a látogatók. Állandó kiállításai: A Bakony természeti képe, A Bakony gombái, A Bakony kisemlősei, A természet ékszerei (ásványok) a hét minden napján látogathatóak. Kutatórészlegei a gyűjteményeknek megfelelően 4 részre oszlanak: geológiai, botanikai, gerinctelen- és gerinces-zoológiai.

Zirc, Rákóczi tér 3-5. (8420)

Zirci Mayer tó

A tó a XVIII. századi, Zirc környéki papi halastavak egyikének helyén létesült 1999-ben. Azóta a zirci és környékbeli emberek kedvelt horgászhelye. A pihenni, kikapcsolódni vágyok is szívesen felkeresik a tiszta és csendes környezetéről méltán híres tavat. Leggyakoribb halfajok: ponty, amur, busa, kárász, keszeg. Nyáron kempingezésre és a kialakított főzőhelyeken bográcsozásra, télen a tó jegén korcsolyázásra is lehetőség van.

Zirc várostól kb. 300 méterre keleti irányban, a nagyesztergári(bodajki) útról az Olaszfalu felé vezető úton lehet megközelíteni.

Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházat 1992-ben alapította Zirc Város Önkormányzata. Az eredetileg 1766-ban  Dubniczay István által építettet barokk épület első emeletét és tetőterét, valamint a kiszolgáló szárny helyiségeit használja a múzeum.reguly-antal

A tematikus múzeumként működő intézmény tevékenysége Reguly Antal munkássága köré épül. Az „Utazás az ismeretlenbe” című állandó kiállításon az ő személyével, a finnugor nyelvek kutatásával és az Urál hegység feltérképezésével ismerkedhetnek meg. A Múzeum néprajzi-helytörténeti gyűjteménye, mely a helyi kézművességre fókuszál, a várostörténeti fotótár és a nemzetközi grafikai gyűjtemény a 2014-ben megnyílt tanulmányi raktárban tekinthető meg.A földszintes szárnyban a népi kismesterségeket bemutató műhelyeinkben foglalkozások mellett az egyes mesterségek kipróbálására, elsajátítására is lehetőség nyílik:

  • fazekas
  • szövő
  • kosárfonó
  • kovács
  • mézeskalácsos

A kézműves műhelyekben bőrműves, kötélverés, csuhés, szalmafonásos, gyertyakészítő, nemezelő foglalkozásra is lehetőség van előzetes bejelentkezés alapján.

Cím: 8420 Zirc, Rákóczi tér 10.
Web: www.regulymuzeum.hu