kedd, május 21, 2024
LátnivalóNevezetességVárak és Kastélyok

Festetics-kastély – Keszthely

A Keszthelyi Festetics-kastély Magyarország harmadik legnagyobb, egyben leglátogatottabb kastélya. A kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építését még 1745-ben kezdte a Festetics család keszthelyi ágának alapítója Festetics Kristóf. Mai formáját a többszöri átalakítás és bővítés után nyerte el. A kastély 200 éven keresztül a Festetics család tulajdonában állt, akik Magyarország második leggazdagabb arisztokrata családja volt.

A kastély U alakú, egyemeletes épülete 101 helyiségből áll. Az U alak két hátranyúló szárnyából a déli szárny klasszicizáló késő barokk stílusban épült. A bejárat előtt látható a család leghíresebb tagjának, gróf Festetics Györgynek a szobra.

A Festetics-kastély ma múzeumként és rendezvényközpontként működik, egyben a Balaton környékének egyik legnépszerűbb látnivalója. A kastély parkja ma már természetvédelmi terület. Itt található a pálmaház és az egykor kocsiház, amely napjainkban a hintókiállításnak ad helyet.

A Festetics család 1944-ig élt a kastélyban, jelenleg a a Helikon Kastélymúzeum kiállításainak és konferenciaközpontnak ad otthont. A kastély északi szárnyában kapott helyet a rendezvényközpont, mely reprezentatív események megrendezésére alkalmas. A báltermek tökéletes helyszínei az esküvőknek, lakodalmaknak, ültetéses rendezvényeknek.

A Festetics-kastély egyszerre több kiállításnak is otthont ad:

  • Főúri életforma, Helikon könyvtár
  • Balatoni Borok háza
  • Hintókiállítás
  • Vadászati kiállítás
  • Pálmaház és madarak
  • Modellvasút kiállítás

A Festetics-kastély közelében, a Kastély utcában áll az Amazon Ház Látogatóközpont.

A kastélymúzeum öt épületében hat állandó kiállítás tekinthető meg. A kastélyban Főúri életforma kiállítás és a Helikon könyvtár tekinthető meg.


Főúri életforma

A 18 termet magába foglaló enteriőr-kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be. A kastély termeiben megcsodálhatjuk a Helikon könyvtárat, az I. Festetics György munkásságáról szóló anyagokat, amelyek megismertetik a látogatót a Georgikon, Európa első mezőgazdasági főiskolájának alapítástörténetével, valamint a Helikon-ünnepségek történetével.

Helikon könyvtár

A Helikon könyvtár Magyarország egyetlen épen megmaradt főúri magánkönyvtár, egyben ez a Festetics kastély legnagyobb értéke. A könyvár számára a külön szárnyat még I. Festetics György építette. A könyvtár több mint 80 000 könyvtári egységet tartalmaz, melyek között számos ritkaság is megtalálható.
Festetics kastély - Keszthely
Festetics kastély - Keszthely
A könyvek mellett itt látható I. Festetics György Phoenix gályájának tervrajza és makettje, mely az első nagyméretű balatoni vitorlás volt.

A könyvtár nevezetes nagytermének faragott tölgyfa bútorait Kerbl János keszthelyi asztalos készítette.

Kék szalon

A kék szalon a Festetics család egyik generációját mutatja be. Festetics László (1785-1846) 1805-ben készült arcképét a bal oldalon láthatjuk. A másik két festmény László feleségét, Josephine Hohenzollern-Hechingent ábrázolja.
Festetics kastély - Kék szalon
Festetics kastély - Kék szalon
A szoba bútorai egységesen empire stílusúak, a 19. század elején készültek. A fal mellett kínai vázás sorakoznak.


Balatoni Borok Háza

A Balatoni Borok Háza a kastély legrégebben épült részében, egy XVI. századi ódon pincerendszerben kapott helyet 2005-ben. A Borházban Magyarország összes borvidékéről találunk borokat, de a kínálat jelentősebb részét a Balatoni régió borvidékei adják.Festetics kastély - Keszthely
Balatoni Borok Háza elsődleges célul tűzte ki a minőségi magyar borok minél szélesebb körben való megismertetését hazai és külföldi vendégeivel. A közel 1500 bemutatásra kerülő bor közül 30-40 állandóan kóstolható.

A Balatoni Borok Háza átmenetileg zárva tart!


Kastélypark – Festetics-kastély

A Keszthelyi Festetics-kastély parkja egykor 42 hektáros területen helyezkedett el. Jelenleg természetvédelmi terület, mely Közép-Európa legjelentősebb kertművészeti alkotásának számít. Ma a 42 hektárból a látogatók összesen 10 hektárt járhatnak be. A park különlegességét az angolkert és a franciakert kombinációjának köszönheti.Festetics-kastély
A kastélypark utolsó jelentős átalakítása 1885-ben történt, mely Henry Ernest Milner angol kertépítő nevéhez fűződik. A park védettsége miatt külön házirend vonatkozik az itt sétáló, illetve a parkban található kiállításokat megtekintő látogatókra.

A park jelenlegi kezelője az 1996-ban alakult Helikon Kastélymúzeum Kht.

A Park Állat- és Növényvilága

Mivel a park természetvédelmi terület lett, nagyon sok állatfaj élettere maradt biztonságban. A Dísztó és környéke például az őshonos békafajoknak kiváló szaporodási és telelő helye. A védettség kihat a fán lakó emlősállatokra is, például megtörtént mókusok visszatelepedése. A háborítatlanságnak köszönhetően a parkban több mint 40 fészkelő madárfaj található meg.
Festetics kastély - Keszthely
A Festetics-kastély kertjében lombhullató és örökzöld fajok közül számtalan őshonos található. A park gazdag növényvilága szinte megköveteli, hogy természetvédelmi terület legyen, melyet szakmailag a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park felügyel.

A park legidősebb fája egy 400 éves kocsányos tölgy, mely már a legelső parképítési munkálatok előtt itt élt, és amelyet a 200 év alatt minden tervező a park szerves részének tekintett.


Hintómúzeum

A park hátsó részében található a kocsiház és a volt lovarda épülete, melyben a Hintómúzeum található, benne Magyarország legnagyobb hintógyűjteménye. A Hintómúzeum épülete 1883-1887 között épült II. Festetics Tasziló megbízásából. A kiállítást több mint 50 darab kocsi, hintó és lovas szán alkotja, amely a híres budapesti Kölber Fülöp-féle kocsigyárból származott.
Hintómúzeum - Festetics kastély
A kiállítás különlegessége, hogy itt láthatjuk Mária Valéria főhercegnő utazó kocsiját és Ferenc Ferdinánd parkban használt kocsiját, valamint Rudolf trónörökös homokfutóját is.


Pálmaház

A Festetics-kastély parkjában álló pálmaházat II. Festetics Tasziló építtette 1880-ban. Szerkezeti elemei a párizsi Gustave Eiffel műhelyében készültek. A pálmaház és a hozzá tartozó közel 2 hektáros kert 1993-1994-ben jelentős felújításon átesett, majd közel 20 év után 2012-ben nyílt meg a közönség előtt.Festetics-kastély - Pálmaház
A pálmaházban távoli területek mediterrán és trópusi növényfajtái tekinthetők meg. A látogatók így betekintést nyernek távoli földrészek különleges, sok helyen már pusztulófélben lévő, védelemre szoruló növényvilágába. A ritkaságszámba menő virágcsodák mellett olyan haszonnövények is testközelben láthatóak, mint a kakaó, a kávé vagy a cukornád.


Vadászati kiállítás

A Festetics-kastély vadászati kiállításán az 5 földrész közel 200 állatfajának trófeái tekinthető meg. A 140 trófeát a természetes élőhelyüket megformálva mutatják be. Fénykorában a kastély a Festetics család jelentős vadászati tevékenységét tükrözte, hogy az épület nyugati átjáróját trófeafolyosónak nevezték és a biliárdtermet is trófeák díszítették.

A Festetics család trófeagyűjtemény a II. világháború alatt és az azt követő években elpusztult, eltűnt a kastélyból, így azok bemutatása nem lehetséges. A főúri vadászatok felidézése nélkül azonban a látogató nem kaphat teljes képet életmódjukról. Ezt a hiányt pótolja a 2008-ban megnyílt állandó vadászati kiállítás olyan trófeákkal, amelyek méltó emléket állítanak gyűjtőknek, élményt és ismereteket adnak vadászoknak és érdeklődőknek egyaránt.Vadászati kiállítás - Keszthely
A gyűjtemény alapját képezi Windisch-Grätz Ferenc József hazánknak adományozott több száz darabos trófeagyűjteménye, amely teljes egészében látható. A régi székely főnemesi családból származó báró Dózsa György válogatott trófeái – melyek között több világrekord is található – szintén a múzeum meghatározó részét alkotják.


Cím: 8360 Keszthely, Kastély u. 1.
Web: helikonkastely.hu