hétfő, április 15, 2024
LátnivalóMúzeum

Hintómúzeum

A Hintómúzeum a Keszthelyi Festetics kastély parkjában található, mely egykor az uradalom istálló-kocsiháza volt. A kiállításon látható tárgyak fő anyaga a több mint 60 darab a főúri életformához kapcsolódó 18-19. századi kocsi, hintó és lovas szán gyűjteménye.

A kocsik és hintók jelentős része Werner Guster, osztrák magángyűjtő gyűjteményéből származik. A látogatók a kiállított tárgyakon keresztül megismerhetik a kocsik és hintók technikai fejlődését, valamint betekintést nyerhetnek a kocsi- és hintógyártás fénykorába.

A hintómúzeum épületét vélhetően azok az építészek tervezték, akiknek emlékét márványtábla őrzi a kastély tornya alatt. 1883 és 1887 között épült II. Festetics Tasziló megbízásából.  A földszinten tartották a család mindennapi közlekedéséhez igénybe vett lovakat, valamint kocsikat, hintókat és szánokat. Az emeleti részen a lovászok és a kastély személyzete volt elszállásolva.

A kiállítás érdekessége, hogy több híres történelmi személy tulajdonából származó kocsival, hintóval is találkozhatunk, úgy, mint Mária Valéria főhercegnő utazó kocsijával, Ferenc Ferdinánd park kocsijával, valamint Rudolf trónörökös homokfutójával.

Hintómúzeum - Festetics kastély
Hintómúzeum - Festetics kastély

Külön teremben kerülnek bemutatásra a témához szorosan kapcsolódó, különböző korokból származó fogatos felszerelések, szerszámok, valamint a lovagláshoz kapcsolódó eszközök: nyergek, kantárak, lovaglópálcák.
Hintómúzeum - Festetics kastély
Hintómúzeum - Festetics kastély
A kiállítást körbejárva több ponton is érdekes információk olvashatók a magyar kocsizás és fogatkultúra kialakulásáról.

Lovasszán gyűjtemény

A Hintómúzeumban kocsik és hintók mellett lovas szánokból álló gyűjtemény is látható, amely jelentős darabszámából adódva és sokszínűségén keresztül átfogó képet ad a kor főúri életformájához kapcsolódó téli közlekedési szokásokról.
Hintómúzeum - Festetics kastély
Hintómúzeum - Festetics kastély

Veteránautók

Az egyik teremben autógyártás őskorából származó veterán járművek gazdagítják a hintómúzeum gyűjteményét. A kiállítás ezen része azt igyekszik bemutatni, minként alakultak a hintók automobilokká.
Hintómúzeum - Festetics kastély

Megtalálható a kiállításon többek között egy 1914-es Ford T-modell,  valamint egy 1915-ben gyártott Ford T Speedster is.

Az itt kiállított Ford T-modell minden alkatrésze eredeti, a szakszerű retusálásnak köszönhetően üzemképes és akár 100 kilométer folyamatos megtételére alkalmas.

Kiállításra került Amerika egyik korai luxusmárkája a Packard egyik modellje, a Packard 110. A 110 modellcsaládból létezett két- és négyajtós limuzin, kombi is.
Hintómúzeum - Festetics kastély
A kiállított példányt eredetileg Washington államban használták, 2001-ben kerüll Hollandiába eredeti állapotban. Magyarországon először 2018-ban Balatonfüreden került bemutatásra.