kedd, május 21, 2024
LátnivalóTermészet

Kisoroszi szigetcsúcs

A Kisoroszi szigetcsúcs a Szentendrei-sziget legészakibb csücske, Kisoroszi része, de valódi nomád paradicsom, ahol a vízhez érve az egyik oldalon a visegrádi várat, a másikon a Börzsönyt láthatjuk.

Kisoroszi a Szentendrei-sziget északi részén fekszik, a Dunakanyar egyik kedvelt kirándulóhelye, páratlan természeti adottságokkal rendelkező zsákfalu. A települést a Szigetcsúcs zárja. A Kisoroszi Szigetcsúcs és az északi Duna menti területek 1997 óta a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezik.A szigetcsúcs fürdésre alkalmas részei nagy kövekkel borított árterek. A terület nagysága mindig az aktuális vízállás függvénye. A víz viszonylag alacsony, ellenben a sodrás elég erős. A Duna két ága itt válik szét. Az 1930-as években az akkori cserkészszövetség rendszeres táborhelye volt.

Kisoroszi megközelíthető a 11-es útról Tahi felől a hídon át, valamint komppal Visegrád Szentgyörgypusztáról.

A Kisoroszi szigetcsúcs egész évben látogatható. Autóval behajtani nem lehet, mivel természetvédelmi terület.

Kisoroszi szigetcsúcs táborozóhely

A Szigetcsúcs táborozóhely is. A fürdés ingyenes, a sátorállítás viszont fizetős.

Minden évben május 1-től szeptember 30-ig tart nyitva a táborozó hely. A természetes környezetben, nomád módon való táborozás kedvelőinek a helye. A szemétszállítás, ivóvízellátás és a terep karbantartása biztosított. A táborozó hely előtti területen parkoló található, vendéglátó hely működik, épített tűzrakóhelyet is találunk.