kedd, május 21, 2024
Települések

Leányfalu

Leányfalu a Dunakanyarban, Szentendre és Tahitótfalu között fekszik, Budapesttől 27 kilométerre. Leányfalu kiemelt üdülőterület, a Duna-Ipolya Nemzeti Park része. Komoly változást a 60-as évek hoztak a településnek, mikor termálvizet találtak, és kiépült a fürdő.

Leányfalu 1949 óta önálló település, 1970 óta nagyközség. A Dunakanyar legrégebbi, legkedveltebb nyaralóhelye. Egyike Pest megye legdinamikusabban fejlődő településeinek.

Leányfalu kialakulásának pontos története nem ismert. Első írásos említése 1407-ből való. Az Árpád-házi királyok korában a település jelenlegi területe benépesült. A 15. században a területet a Leanfalwai család birtokolta. A török hódoltság időszaka után az Esterházy család birtokaihoz tartozott, mint kiváló bortermelő vidék.A 19. században gróf Breuner Ágoston hozományként jutott a területhez, melyet felparcelláztatott és eladott.

A település nagy átalakuláson ment keresztül a II. világháború után. Az államosított nyaralókból, villákból közel harminc szakszervezeti és pártüdülőt alakítottak ki, melyekben nyaranta több ezer vendég is megfordult. az 1960-as években megindult közművesítésnek köszönhetően hétvégi hátak százait építették fel a fővárosiak.

Az 1968-as próbafúrásoknak köszönhetően hévíz tört a felszínre. Az 1009 méter mélységű kút vizének hőmérséklete 53,4 °C. A kút vize a kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos-szulfátos ásványvizek csoportjába tartozik. A hévízkutat Leányfalu Nagyközség Tanácsának tulajdonába helyezik 1970-ben, majd megkezdődött a Strandfürdő építése.

Leányfalu felett magasodik az 521 méter magas Vörös-kő csúcs. Nevét a közelben található vöröses elszíneződésű kövekről kapta. Tetején egy 1946-ban emelt emlékmű áll, amit az addig elzárt magánerdők államosítására emeltek. Innen Budapesttől a Börzsönyig tárul elénk a panoráma.

Leányfalu Hely és Irodalomtörténeti Kiállítóhelye

Legfontosabb feladata Leányfalu meglévő helytörténeti anyagának gondozása, a még nem látott tárgyi és szóbeli anyagok bemutatása.

Korszerű módszertani eljárásokkal igyekeznek érdekessé tenni a helyiek és az ide látogató érdeklődők számára az időszakos és állandó kiállításokat.

Móricz Zsigmond 1912-ben Rózsahegyi Kálmán ösztönzésére vásárolt telket Leányfalun, és épített itt házat. Eleinte nyaranta költözött ide az író, majd 1936-tól családjával együtt itt élt haláláig. A múzeum állandó kiállítása Móricz Zsigmondnak állít emléket, s főként a Leányfaluhoz kötődő mozzanatok hangsúlyozásával mutatja be az író életútját és életművét. A tárlat anyaga igen gazdag, bár eredeti tárgyak, dokumentumok csak kis mennyiségben vannak jelen.Helytörténeti múzeum - Leányfalu
Az intézmény helytörténeti kiállítása a településen egykor élt alkotókat és politikusokat mutatja be.

Cím: Leányfalu, Móricz Zsigmond út 153.


Szent Anna plébánia templom, Leányfalu

A Szent Anna plébániatemplom Leányfalu legrégebbi középülete, története Leányfalu történetének is része. A templomot 1892. július 31-én szentelték fel. Misézni a szigetmonostori plébános járt át nyáron hetente, télen havonta. Dunai jégzajlás idején előfordult, hogy hosszabb ideig is elmaradtak a szentmisék.Szent Anna Plébánia - LeányfaluA hívek számának növekedése az 1930-as évekre szükségessé tette egy helyben lakó lelkész működését. A püspökség 1937. július 1-től Leányfalut önálló lelkészséggé szervezte.

A plébánia negyedévente megjelentet egy kiadványt, amelyben szerkesztett formában találhatók cikkek, beszámolók, tájékoztatások a leányfalusi katolikus hívek és érdeklődők számára.


Református Templom, Leányfalu

A barokk eredetű templom 1780-ban épült. A templomot 1939-ben átalakították, de a 18. századi berendezés megmaradt. A pócsmegyeri gyülekezet a 18. században alakult meg, mely sokáig önálló egyházközség volt, később Leányfaluval együtt társegyház községgé alakult. Református templom - LeányfaluA gyülekezet munkáját az 1992-ben létrehozott Leányfalusi Református Templom Alapítvány támogatja.


Termálfürdő, Leányfalu

A Leányfalui Termálfürdő a Duna partján lett kialakítva. A Termálfürdő Leányfalu legfőbb turisztikai vonzereje, 6 medencéjével versenysportolásra is alkalmas.

A gyermekek számára a csúszdákkal és vízköpő delfinekkel ellátott gyermekmedence és egy izgalmas játszótér nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

A vízben végzett fürdőkúrától a mozgásszervi megbetegedésben szenvedő betegek panaszainak csökkenése és gyógyulása várható. A gyógyvíz közismert gyógyhatása, hogy megnyugtat, csökkenti, vagy megszünteti az ideg- és izomfájdalmakat.

Az téli időszakban fűthető öltözők és vizesblokkok a főépületben találhatók. Innen fűtött járdán közelíthető meg a két meleg vizes medence.Termálfürdő - LeányfaluA jó vízminőséget a korszerű vízforgatásos technológia biztosítja.

A Fürdőzés mellet további szolgáltatások vehetők igénybe:

  • Vízi csúszda a nyári időszakban
  • Úszóiskola
  • Szauna
  • Masszázs
  • Talpmasszázs
  • Pedikűr

A belépő jegyek árából jelentős kedvezményt kapnak a

  • Nyugdíjasok
  • Gyerekek
  • Diákok
  • Helyi lakosok

A strand területén található még egy homokos talajú foci illetve kézilabdapálya is.


Vízbenéző

Leányfalu egyik jelképének számító Vízbenéző szobor, Somogyi Árpád alkotása. A tóban lévő alkotás 1972 óta tekinthető meg, azonban a bronz alkotást 2007-ben ellopták. Azóta az alkotás másolata látható.


Sorg Villa

A Sorg Villa Leányfalu műemlék védelem alatt álló, kimagasló építészeti értéke. Kedvelt filmforgatási helyszín. A Sorg Villa egyedülálló stílusú villa Magyarországon, melyet Sorg Antal építtetett át 1939-1943 között, spanyol koloniális stílusban.

Az épület téglalap alaprajzú, egyemeletes főépületből, valamint a hozzá 45 fokba kapcsolódó keskeny, egyemeletes szárnyépületből áll. A főépület déli oldala szabálytalan ablak kiosztású, eleven hatású vasrácsokkal, mediterrán jellegű erkély-kilépővel kialakított. Az északi oldalhomlokzat kevésbé jellegzetes.Sorg Villa - LeányfaluAz épülethez 7,2 hektáros park tartozik, ahol már már elvadult bozót található. Az udvar melléképülete egyemeletes, keskeny, jórészt egytraktusos kialakítású. A kerítésen barokk, koloniál elemek vannak, mely Magyarországon egyedülálló.

A Sorg család Magyarország legnagyobb építési vállalkozója volt a két világháború között. II. világháború után Idősebb Sorg Antalt 1946-ban bebörtönözték, aki börtönben halt meg.

A Sorg villa a háború végén szovjet főhadiszállás volt, majd Tildy Zoltán köztársasági elnöki nyaralója, ezután az állampárt vezetőinek pihenőhelye. A rendszerváltás után egy évtizedig Villa Étterem néven működött.

Kádár János kedvelt üdülője volt.


Móricz Zsigmond ház

Móricz Zsigmond 1911-ben vásárolta meg Leányfalu közepén azt a három holdas szőlőt, melyre a rákövetkező évben édesapja egy házat épített. Ezt a házat az évek során tovább bővítették Kós Károly és munkatársai tervei alapján. Az épület a mai formáját 1922-ben érte el.

Móricz Zsigmond 1936-tól itt is lakott, egésze 1942-ben bekövetkezett haláláig. A szőlőt az 1920-as években kivágatta és a kertbe gyümölcsfákat telepített.Móricz Zsigmond születésének 100. évfordulóján, 1979-ben a magyar állam megvásárolta a Móricz dolgozó szobájának berendezését, könyvtárát és irattárát és a Petőfi Irodalmi Múzeumban helyezte el, azóta ott látható. Magát az épületet és a kertet azóta is a leszármazottak lakják.


Ravasz László könyvtár, Leányfalu

A könyvtár Leányfalu központjában, a Faluház szomszédságában található. A könyvtárba nagyjából 17 000 könyv, 200 hangoskönyv, valamint 300 dvd közül válogathatnak az olvasók. Folyóiratok, napilapok, helyben olvasására, valamint korábbi számok kölcsönzésére is lehetőség van.Ravasz László könyvtár - Leányfalu
A Ravasz László Könyvtár 2007-ben készült el, az egykori Klein villa melléképületének felújításával. A könyvtár névadója, Ravasz László Duna melléki református püspök.

Cím: 2016 Leányfalu, Móricz Zsigmond út 124.


A nyári hónapokat koncertek, térzenék, időszakos kiállítások, rendezvények színesítik Leányfalu életét. Kerékpárútja az egyik legszebb Duna-parti kerékpárút szakasz.