hétfő, április 15, 2024
TavakTermészet

Öreg-tó

Az Öreg-tó Magyarország legrégebbi halastava, Komárom-Esztergom megyében, Tata város közepén található. Eredetileg a tó elnevezése nem a korára utal, hanem a méretére. Igaz ma már tényleg azért hívják így, mert még a római korban hozták létre.

Tata a Bécset és Budapestet összekötő M1 autópályától 3 km-re, Budapesttől 70, Esztergomtól 35 km-re fekszik.

Az Öreg-tó egy 269 hektár területű tó, kerülete a parti séta úton mérve 7,06 kilométer, a vízfelszín területe 2,69 négyzetkilométer, legnagyobb mélysége eléri az 5 métert. A tó tározó térfogata 4,6 millió köbméter.

Az Öreg-tó egy mesterségesen létrehozott tó, kialakulása összefügg a domborzati viszonyokkal. A tó mai medrében és a környéken működött nagy számú forrás vize a mélyebb részeken összefolyt, és tóvá terebélyesedett. Ekkor még ilyen nyílt vízfelületekkel, nádasokkal és lápokkal váltakozó táj volt a helyén. A tavat az Által-ér táplálja, és régebben források is fakadtak a tóban.A tó a római korban létesült az Által-éren épített völgyzárógát révén. A középkorban a Tatai vár védelmében fontos szerepet játszott, valamint a Dunából hozott halakat tárolták benne. Mai formáját Mikoviny Sámuel neves vízrendező mérnök tervei alapján az 1740-es években nyerte el.

Az Öreg-tó a világ legfontosabb vízi élőhelyeinek védelmére született un. Ramsari egyezmény hatálya alá tartozik. A vonuló vízimadarak védelméről 1971-ben nemzetközi szerződést írtak alá az iráni Ramsar városában.

Az Öreg-tó és környéke ma természetvédelmi terület, de mivel szinte körülöleli Tata városa, pihenési, turisztikai célokat szolgál. A tó látványának leginkább meghatározó és legnagyobb eleme a Tatai vár, ami mellett az Esterházy-kastély található. A tóvárosi oldalon két lakóház, a Hamary-ház és az Axmann-ház található.

A tavat tápláló Által-ér délkeleti irányból folyik be, és öt ágon távozik észak felé a városon át.

Az Öreg-tó működtetése

Az Öreg-tavat ősszel leengedik, tavasszal pedig felöltik, amit öt zsilipen keresztül oldanak meg.

Az öt zsilip közül legjelentősebb a Vecserei zsilip. A Tatai Öreg-tó, a völgyzárógát víz felőli kőtámfala és az öt zsilip a Magyar Állam tulajdonában van, kezelője és üzemeltetője az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.Vecserei zsilip - Öreg-tó

A völgyzáró gátban lévő vízszintszabályozó zsilipek az 1970-es években kerültek jelenlegi formájukban kiépítésre, az azóta eltelt időben csak kisebb javítások, karbantartások történtek.

A tavon Ipari haltenyésztés folyik, novemberben lehalásszák. A nyári időszakban hajó üzemel rajta, kajak és evezősklub is használja a tavat.

Öreg-tó élővilága

Az Öreg-tó kiemelt fontosságú vízi élőhely. Vonulási időszakban ritka madárfajok tömegesen találhatóak meg a tó környezetében. Rendszeresen 20.000 egyednél is több madár tartózkodik itt.

A fokozottan védett vörösnyakú lúd vonuló egyedeit egyre gyakrabban látni errefelé. A madártömegek megfigyelésének elősegítése érdekében 1999-ben felállítottak egy 11 méter magas megfigyelőtornyot.

Az Öreg-tó Európa egyetlen olyan városi tava, melyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket.