hétfő, július 22, 2024
LátnivalóNevezetességParkok

Mini Magyarország Makettpark

Szarvason, Magyarország legnagyobb Arborétumában, a Szarvasi Arborétumban található a Mini Magyarország makettpark. A két hektáron elterülő makettparkban Magyarország, Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Őrvidék épített öröksége, nevezetes épületeinek, vasútjainak minden apró részleteiben kidolgozott kicsinyített mása látható.

A makettpark 2013. április 10-én nyílt meg, melyen 9 hónapon keresztül 12 szakember és több, mint 50 kivitelező dolgozott. A makettek legtöbbje 1:25 léptékű, azonban néhány eltér ettől a méretaránytól, mivel fontos szempont volt, hogy a gyerekek számára is befogadható méretű makettek is készüljenek.

Az első szakaszban több tucat hazai történelmi helyszín készült el, mint a Széchenyi lánchíd, a Kecskeméti Cifrapalota, az Egri vár, vagy a Szegedi Dóm makettje.
Szarvasi Mini Magyarország
A makettpark folyamatosan újabb épületekkel és látványosságokkal bővült az évek során. Így kaptak helyet a parkban 2015-ben Erdély, 2016-ban Felvidék, 2017-ben Kárpátalja, 2019-től pedig az Őrvidék építészeti nevezetességei.

A Szarvasi Mini Magyarország létrehozását a klagenfurti Minimundus ihlette. A park szervesen illeszkedik az arborétum közegébe, mivel a tervezés és a kialakítás során az akadálymentesítést, a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot egyaránt szem előtt tartották. A növénytelepítési munkákat is célzottan az arborétum élővilágával hangolták össze.
Szarvasi mini Magyarország
Az épületek elhelyezése a földrajzi elhelyezkedést követi, a park felülnézetből Magyarország alakját ábrázolja, valamint kirajzolódnak a határon túli területek alakjai is. A speciális technológiai kivitelezés miatt a makettek a zord időjárási körülményeknek rendkívüli módon ellenállnak.

Szarvas helyén található egy mini-kilátó, egy Nagy-Magyarország térképpel a belsejében. Innen körbetekintve megcsodálhatjuk a teljes parkot, minden szépségével együtt. A kilátón épült fel a Szent-Koronára hasonlító pavilon, mely 2015. augusztus 20-án lett átadva


Interaktív kiállítás

Magyarország egyetlen interaktív makettparkja közel száz makettel várja a látogatókat. Az ország leghosszabb szabadtéri vasútmodell pályáján gombnyomásra indíthatók a vonatok, hajók ringatóznak a mini Balatonon és a mini Dunán. A várak templomok harangjátékait, zenéit szintén a látogatók szólaltathatják meg.

A jáki templomból gregorián dallam, a Szegedi Dómból a híres harangjáték, a mini pécsi dzsámiból a müezzin imára hívó hangja hallatszik, de meghallgathatjuk a budapesti Operaházból megszólaló klasszikus Melis György-áriát.

A Szarvasi Mini Magyarország területén olyan történelmi jelentőségű vonatok közlekednek, mint az 1973 és 1984 között készült M41-esek, vagy az 1934-ben a Budapest–Bécs vonalon debütált Árpád sínautóbusz, amelyek hazánk leghosszabb szabadtéri vasútmakett-pályáján robognak olyan jeles állomásokat érintve, mint a zombori vagy a kétegyházi vasútállomás.

Egri vár

Az egri vár makettje a 16. századi eredeti állapotában mutatja be a várat, valamint a hozzá kapcsolódó leghíresebb történelmi eseményt, az 1552-es ostromot, az egri vár védőinek a török sereggel vívott hősies csatáját, kicsiben.
Szarvasi Mini Magyarország
Az 1260-as években épült kővárban ma is megtekinthető a gótikus püspöki palota, a Panoptikum és Gárdonyi Géza , az Egri csillagok írójának sírhelye.

Cifrapalota

A Cifrapalota egy különösen szép szecessziós épület Kecskeméten a Rákóczi út és a Szabadság tér találkozásánál. Márkus Géza tervei alapján épült 1902-ben.
Szarvasi Mini Magyarország
Egykor üzletek, lakások, kaszinó működött benne, ma a Kecskeméti képtárnak ad otthont.

Országház

Az Országház Steindl Imre tervei alapján historizáló eklektikus stílusban épült 1885 és 1904 között. Hat márványoszlopot kivéve csak hazai építőanyagokat használtak fel az építkezés során.
Szarvasi Mini Magyarország
Budapest V. kerületében, a Duna bal partján, a Kossuth Lajos téren található. A Duna felőli oldal a főhomlokzat, de a hivatalos főbejárat a Kossuth Lajos térről nyílik.

Hévízi tófürdő

A hévízi fürdőélet fellendítése gróf I. Festetics György nevéhez fűződik, aki 1795-ben kezdte el a tavon a fürdőfejlesztést.
Szarvasi Mini Magyarország
Ma a 200 éves fürdőhagyományokkal rendelkező tó közepén egy 2500 négyzetméteres fürdőház áll.

Bátaszéki vasútállomás

Bátaszéken az első vasútvonalat 1873-ban adták át, amikor a Duna-Dráva vasút megnyitotta Dombóvár-Bátaszék vonalát.
Szarvasi Mini Magyarország
Bátaszék állomás épülete 1872-ben készült el. A magyar építészet szecessziós korának stílustörekvéseit követő épülete 1990-ben, az eredeti állapotot helyreállítva újították fel.

Szegedi Dóm

A Szegedi dóm a 20. századi magyarországi egyházi építészet egyik legmonumentálisabb alkotása, hazánk negyedik legnagyobb temploma.
Szarvasi Mini Magyarország
1913 és 1930 között épült neoromán stílusban Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján.

Vajdahunyadi vár

A várat Hunyadi János építette uradalma központjául, mely valódi gótikus remekműnek számít.
Szarvasi Mini Magyarország
Szarvasi Mini Magyarország
Az építményt a 17. században átépítették, majd a 19. században neogótikus stílusban renoválták.


A Mini Magyarország makettpark egész éveben látogatható.
Nyitva: Reggel 8.00-tól sötétedésig.

Cím: 5540 Szarvas, I. Külkerület 9.