kedd, május 21, 2024
Települések

Siófok

Siófok a Balaton-part legnagyobb városa, Magyarország egyik legnépszerűbb üdülőtelepülése. Somogy megyében, a Balaton déli partján, a Sió-csatorna torkolatánál fekszik. A város nevében őrzi az ősi Fok folyó nevét.

Siófok környéke már a rómaiak korában is lakott terület volt. A római hódítás az I. században ért el a mai Siófok környékére. A honfoglalás után, 1055-ből származó tihanyi alapítólevélben találkozhatunk a hely említésével. A tatárjárás után Fok újra betelepült, majd 1552-ben a törökök kerítették hatalmukba Fokot és környékét. Siófok hadikikötő lett és erődöt is építettek itt.

Fuk, mint falunév először 1137-ben szerepel írásban az adózó helységek között, míg a Siófok szóösszetétel 1790 óta ismert.

A település életében jelentős változást hozott a Balatoni Gőzhajózási Részvénytársaság megalakulása 1846-ban. Ebben nagy szerepe volt Kossuth Lajosnak, aki saját kezével írta meg a gazdasági társaság alapító okiratát, és gróf Széchenyi Istvánnak a részvénytársaság örökös elnökének.

A mai városközpont az ősi Fok folyó tölcsértorkolatában fekszik. A terület beépítésére akkor kerülhetett sor, amikor ez a torkolat feltöltődött, a Balaton vízállása pedig emberi beavatkozás folytán drasztikusan lecsökkent.

A 20. század során Siófok határát többször kiterjesztették. Hozzácsatolták a korábban önálló Balatonkiliti és Balatonújhely községeket, továbbá Balatonszabadi tóparti településrészeit. így ma a déli part 70 kilométeres szakaszából 17 kilométer tartozik hozzá. Napjainkban Siófok Magyarország egyik legjelentősebb idegenforgalmi központja.

Siófok megközelíthető Budapestről az M 7-es autópályán, Kaposvárról 67-es számú főútvonalon, Nagykanizsa felől a 70-es számú úton. Vasúti csomópontként is ebből a három irányból fogadja a személy és teherforgalmat. Vízi úton az északi parttal van összeköttetése. A város területén repülőtér is működik.


Siófok látnivalók

Rózsakert

A Rózsakert közvetlenül a Balaton partján terül el. A területet színes virágágyások és a rózsabokrok sokszínűsége, valamint az óriás platánok hűsítő árnyéka teszi különlegessé.Rózsakert - Siófok

A Rózsakertben több érdekes szobor található:

  • Szekrényessy Kálmán (A Balaton első átúszója)
  • Balatoni sellő
  • Halászok
  • Karinthy Frigyes

Innen indul minden évben a Balaton átúszás. Minden évben a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják erejüket az északi parttól a déliig történő átúszásban.


Ásványmúzeum

Siófok központjában található Magyarország legnagyobb és legszebb magán ásványgyűjteménye, mely 1986 júniusa óta látogatható. Az államilag védett gyűjtemény kiállítótárolóiban mintegy 3000 ásványt tekinthetnek meg a látogatók.Ásványmúzeum - Siófok

Az ásványok 54 vitrinben vannak elhelyezve, melyek 5 teremben lettek kiállítva az alábbi kategóriákba sorolva:

  • Magyarország
  • Nagyvilág
  • Felvidék
  • Kapnikbánya
  • Egyéb erdélyi ásványok

A gyűjtemény a Kárpát-medence történelmi bányahelyeiben talált ásványokra koncentrál, különös tekintettel az erdélyi bányavidék ritkaságaira. Mindemellett a világ számos egzotikus tájáról is láthatunk itt érdekes példányokat. A gyűjteményi darabok között több etalonpéldányt is láthatnak (pl: kochsándorit), melyek szintén a múzeum egyedülállóságát tükrözik.


Víztorony

Az 1912-ben épült Víztorony Siófok főterén található, a város leglátványosabb épülete. A 45 méter magas építmény Gergely Jenő és Gut Árpád terve alapján készült, mára Siófok jelképévé vált.

A II. világháború alatt egy páncéltörő ágyú lövedéke megrongálta, helyreállítására 1946-ban került sor. A helyreállítás után eredeti funkciójában üzemelt 1973-ig, amikor beüzemelték a Balatonkilitiben felépített 5000 m3-es víztárolót.  1980-tól kizárólag turista látványosságként üzemelt, otthont adva a helyi Tourinform irodának. Az építmény teljes körű rekonstrukciója 2010-ben kezdődött el, mely 2011 novemberéig tartott.Siófok víztorony
A korábban robusztus víztorony modern és vonzó külsőt kapott, valamint új funkciókkal is bővült. A felső szintre két panorámalifttel lehet feljutni, onnan csigalépcső vezet az élményközpontba. Az egykori víztartály helyén kilátó-kávézó került kialakításra. A torony négy teljes értékű szórakozási lehetőséggel várja a vendégeket:  360 fokban körbejárható nyitott kilátó rész, Szentkirályi oxigén bár, Panoráma kávézó, valamint a Samsung élményközpont.

A víztorony egész évben nyitva tart.


Jókai park

A Jókai Park Siófok legnagyobb és legszebb parkja. A 4,6 hektáros parkot 2006-ban adták át, miután az eredeti tervek alapján felújították. Helyén eredetileg híres lóversenypálya állt.Jókai park - Siófok
A Jókai parkban található a Jókai Villa is, mely 1897 óta áll a területen. Jókai itt töltötte életének utolsó nyarát  1903-ban. A villában jelenleg szálloda és étterem üzemel.

A parkban rengeteg egynyári virág lett ültetve, valamint egy tavacska is megtalálható a területén, továbbá egy kis japánkert is. A park keleti felében egy felújított szabadtéri színpad található.

Cím: Siófok, Petőfi sétány


Óriáskerék – Siófok

A Siófoki Óriáskerék 35 méter magas, befogadóképessége a 24 gondolában több mint 140 fő, a szerkezet alapterülete 21 X 17 méter. Az óriáskerék a Nagystrand területén helyezkedik el. Egy kabinban 6 fő utazhat egyszerre.Óriáskerék - Siófok
A kerékről látható a Tihanyi Apátság, Badacsony, a Völgyhíd, a Balaton-felvidék, a Somogyi-dombság, valamint a Siófoki Víztorony is. Az óriáskerék menetideje kb. 10 perc, ez idő alatt 3 kört tesz meg.


Millennium park – Siófok

A Siófoki Millennium Park a vasútállomás előtt fekszik, mely korábban Baross park néven volt ismert. Kialakításának munkái 1993 novemberében kezdődtek és 1994. június 15-én lett átadva. Tervezője a Kertészeti Egyetem professzora dr. Jámbor Imre volt. Területe nagyjából 16.000 négyzetméter.Millennium park - Siófok
A parkban lévő zenepavilonban található egy bronzszobor, melyet Varga Imre helyi művész készített Kálmán Imréről, a Csárdáskirálynő című világhírű operett siófoki születésű zeneszerzőjéről.

A park egyik látványossága a Mártírok szoborcsoport, melyet eredetileg 1985-ben Kaposváron állítottak fel. Megtekinthetjük továbbá Kiss Sándor II. világháborús emlékművét és Martsa István Zuhanyozó nő című alkotását.


Fordított ház

Siófok széplaki városrészében egészen különleges látnivalóban lehet részünk. A Május 1. utca és a 7-es főút kereszteződésében egy kétszintes, fordított családi ház található, mely nemcsak kívülről különleges, hanem berendezéseit is minden részletében fordítva láthatjuk.Fordított ház - Siófok
A házban van nappali, konyha, fürdő, ahol minden tárgy és bútor szintén fejjel lefelé lóg.

Európában már többfelé találhatunk feje tetejére állított házakat, mivel két lengyel vállalkozó 2008-ben elindította a Világ Fejjel Lefelé kezdeményezést. A Siófoki fordított ház is a lengyel vállalkozóknak köszönhető.

Az üzemeltetők felhívják a figyelmet: Akik egyensúly zavarban szenvednek azok számára a létesítmény látogatása nem ajánlott, mert az egyensúly megzavarása számukra veszélyes lehet.

Cím: Május 1 utca. 1.


Siófoki Evangélikus Templom

A Siófoki Evangélikus templom a város egyik jelképe. Különleges megjelenése miatt Krisztus hajójaként is emlegetik. A Makovecz Imre tervei alapján készült templom 1990-ben épült, és 1992-ben szentelték fel. Az épület négy rész a négy égtáj felé mutat, és négy bejárata van.

A templom jelképrendszere igen gazdag. A főbejárat felett angyalszárnyak láthatók, melyek a templomba betérőket óvják. A tető csúcsán életfa áll, melynek tetején lévő kereszt azt jelképezi, hogy a golgotai kereszt nem a halálé, hanem utat mutat az örök élethez.Evangélikus templom - Siófok
A 150 férőhelyes templom többnyire fából készült, így tökéletes harmóniában van a környezetével. Az építéshez szükséges faanyag nagy részét Siófok finn testvérvárosa, Oulu küldte. Hálából Siófok a templom körüli közterületet Oulu parknak nevezte el.

Cím: Siófok, Fő utca 220.


Siófok strandok

Aranyparti szabadstrand

Az Aranyparti szabadtsand Siófok legnagyobb strandja. A 4 kilométer hosszú partszakasz a Szabadi-Fürdőteleptől majdnem Siófok közepéig tart, szélessége 20-30 méter. A strand partszakasza homokos, a part menti területek pázsittal vagy nagyobb fákkal borított.Aranypart Siófok
A strand keleti részéhez közel, a Csúszda utcánál találjuk a csúszdát, körülötte több vendéglátó egység is működik. A Tömörkény utcától a Tátra utcáig széles, kőből kirakott járda húzódik a part mellett. A partot kisebb utcákon lehet megközelíteni a Beszédes József sétányról, és a Szent László utcából.

Az Aranyparti strand teljes hosszában szabadstrand.


Ezüstparti szabadtrand

Az Ezüstpart a Deák Ferenc sétánynál kezdődik, és nyugati irányba húzódik 3 kilométer hosszan, az Újhelyi szabadstrand szomszédságában. A fűvel fedett parton számos vendéglátóhelyet, nyilvános mosdót, zuhanyzási lehetőséget találunk.Ezüstpart - Siófok
Az aktív kikapcsolódásra vágyókat röplabdapályák, teqball asztalok, lábtengópályák várják, míg a gyerekek a süllyedő hajó fantázianevű játszótéren kapcsolódhatnak ki.


Nagystrand – Siófok

A siófoki Nagystrand a Balaton egyik legnagyobb és leglátogatottabb strandja. A siófoki strandok közül ez a központi, mely a hajóállomás keleti oldalán található, teljes egészében a Petőfi sétány mellett húzódik.

A strand középső részén homokos strandfoci pályát létesítettek, a nyugati részen pedig egy kisebb strandfoci pálya épült. A 8 hektáron elterülő strand összesen 13.500 ember befogadására alkalmas, a Balatoni partszakasz hossza 670 méter.Siófok - Nagystrand
A strand keleti oldala elsősorban a kisgyermekes családok körében népszerű, ahol élményelemekkel is ellátott feszített víztükrű gyermekmedence is épült. A strand egész területén a térvilágítás és díszvilágítás, a sétányok mentén napozó és kerti padok vannak.

A strand mindegyik részén több büfé, koktélbár és kölcsönző működik.

Plázs

A fiatalok számára a Plázs jelenti a legfőbb vonzerőt, mely ugyancsak a strand területén található. A Plázs egy modern vízparti szabadidő komplexum, mely napközben és az esti órákban is rengeteg szórakozási lehetőséget kínál. A strandolókat a Plázson igényesen kialakított napozó stég és 200 négyzetméteres medence is várja.

Strandfoci pálya

A nagystrand területén az MLSZ által működtetett strandfoci pálya üzemel, melyen hazai és nemzetközi bajnokságokat rendeznek.


Sóstói strand

A Sóstói strand Siófok keleti szélénél található, a város központjától nagyjából 5 kilométerre keletre. A strand fizetős, Sóstón, egy félsziget szerűen kialakított területen helyezkedik el. A partszakasz hossza 320 méter.

A strand közvetlenül a parton végigfutó Baross útról nyílik, ez Siófok második legnagyobb fizetős strandja. A strandon minden szükséges kényelmi szolgáltatás megtalálható. Kosárlabda és röplabdapálya van kialakítva, találunk 110 méter hosszú, 7 méter magas csúszdát, amelyről közvetlenül a Balatonba érkezünk.


Újhelyi strand

A Siófoki Újhelyi strand egykor fizetős volt, ma már szabad strandként működik, melyet az Erkel Ferenc utcából érhetünk el. A strand területén vannak öltözők, zuhanyzók, büfék, kölcsönzők, ingyenes illemhelyek, továbbá értékmegőrző, játszótér és csúszda is.

A strand nagyjából 250 méter hosszan terül el a Balaton partján. Vize lassan mélyülő, partja épített, így lépcsőkön keresztül lehet besétálni a Balatonba. Lehetőség van vízibicikli és kajak bérlésére is. Parkolni a strand előtti út két oldalán ingyenesen lehet.


Siófok Programok

BEBO Aquapark

A BEBÓ Aquapark a 2016-os szezontól várja a mókázásra, mozgásra és élményre vágyó vendégeit, legyen szó kicsiről vagy nagyról. Magyarország egyik legnagyobb Wibit víziparkja, mely több mint 600 négyzetméter területen fekszik Siófokon, az Aranypart kellős közepén, a Tömörkény István utcánál.Bebo Aquapark
A park összeállításánál első számú szempont volt, hogy minden korosztály megtalálja a számára legszórakoztatóbb elemeket. Próbálj ki új trükköket a trambulinon, tedd próbára az erődet a majom ketrecben, távolugró képességedet a vizes árok fölött vagy a toronyból, egyensúly érzékedet a csúszós kanyarban és próbáljátok ki, hogy kit tudtok a legmesszebb kilőni a katapulttal.

Web: www.beboaquapark.hu


Bella Állatpark

A Bella állatpark Siófok központjától mindössze 5 kilométerre található. A park egész évben nyitva tart, hétvégén és ünnepnapokon is.Bella állatpark - Siófok
A főépület földszintjén boxos istállóban a lovak otthona található, az emeleten klubhelyiség, mellékhelységek és terasz szép kilátással áll a vendégek rendelkezésére. A park 30.000 négyzetméteres területen helyezkedik el, ahol az állatparki séta bármely korosztály számára kellemes kikapcsolódást nyújt.

Az élményparkban buborékfoci és zorb ball minden korosztály számára, a gyermekek számára pedig ugrálóvár jelenthet aktív kikapcsolódást.

Cím: 8600 Siófok, Verebesi u. 35.


Galerius Élményfürdő és Wellness Központ

A Galerius Élményfürdő 2006. júliusában nyitotta meg kapuit a vendégei előtt. A Wellness központ Galerius római császárról kapta nevét, melyhez méltón a római fürdők hangulatát idézi.Galerius Élményfürdő
A fürdő széleskörű szolgáltatásokkal várja vendégeit. A létesítmény 800 négyzetméternyi vízfelülettel, összesen 6 medencével áll a látogatók rendelkezésére. Szauna világát tekintve Magyarország legmodernebb létesítményei közé sorolható.

Mivel Siófok saját termálforrással nem rendelkezik, ezért a 15 kilométerre lévő Nagyberényben vásároltak egy termálkutat, ahonnan minden nap tartálykocsik hordják a vizet a siófoki fürdőbe.


Játékbirodalom -Siófok

A Siófoki játékbirodalom célja a gyerekek aktív energiáinak lekötése önfeledt ugrálással, szaladgálással, csúszdázással. A játszóház játékai úgy vannak kialakítva, hogy minden biztonsági előírásnak megfelelnek.Játékbirodalom - Siófok
A 200 négyzetméteres területen található labdás medence, alagút, pókháló, autómosó, boxzsák, függőhíd, labirintus, csúszda, forgópadló, trambulin, csapágyas csúszka és sok-sok kreatív játék.

Cím: Kálmán Imre sétány 12.