kedd, május 21, 2024
Aktív pihenésTelepülések

Eplény

Eplény Veszprém megyében, a Bakony lábánál, Veszprémtől 14 kilométerre, Zirctől 7 kilométerre fekszik. Eplény a zirci medence és a veszprémi fennsík vízválasztóján fekvő település. Oklevelek először 1749-ben említik, mint Olaszfaluhoz tartozó pusztát, határrészt. Földesura ekkor a zirci apát volt.

Eplény sokáig Olaszfaluhoz tartozott közigazgatásilag, mivel a két települést összesen 3 kilométer választja el egymástól. Később mindkét községet Zirchez csatolták, azonban Eplény 1992 január 1-jétől népszavazás útján önálló községgé vált. A település az 1930-as évek elején kezdett igazán fejlődni, mivel 1929-ben megnyitották az eplényi mangánércbányát. A többször gazdát cserélt bánya fénykorában 120 embernek adott megélhetést. A bányát 1979-ben zárták be.Eplény nyáron a kirándulók és a kerékpárosok, télen a síelők kedvelt úti célja. A nyugodt, csendes természeti környezet kiváló helyszín a kikapcsolódáshoz, a Bakony csodáinak felfedezéséhez.

Az Eplény név jelentése bizonytalan eredetű. Jelentése: szán talpait összekötő keresztgerenda.


Eplény látnivalók

Közösségi ház

A közösségi ház Eplény legrégebbi épülete. Építészeti szempontból páratlan pincéje az Ámos Borháznak ad otthont, ahol a mind a 22 magyar borvidék neves pincéinek bora megkóstolható.

Cím: Eplény, Veszprémi út 66.


Ámos-hegyi pihenőerdő

Az Eplényben lévő 230 hektáron elterülő Ámos-hegyi pihenőerdőt 2003-ban adták át. A hegy 525 méteres magasságban lévő tetején az Ámos-hegyi kilátóból jó időben látszik a Balaton és a bakonyi dombok. A Szent Sólyom négyüléses felvonó nyári üzemelésével már az idősebbek és kisgyerekek is könnyedén megközelíthetik a kilátót. A Pihenőerdőben tanösvényen ismerkedhetünk meg a változatos növény és állatvilággal.Ámos-hegyi kilátó - Eplény
Az Ámos-hegyi pihenőerdőben kialakított tanösvény teljes hossza 7700 méter. Két egymástól függetlenül végigjárható, egy 3590 méter és egy 4180 méter hosszúságú körutat tartalmaz. A sétaút mellett padok lettek elhelyezve.

A kirándulóerdő szervesen illeszkedik a több évtizede használt és az utóbbi években felújított sípályákhoz, valamint a Malom-völgyben létrehozott víztározókhoz és közjóléti létesítményekhez.

A pihenőerdő megközelíthető autóval, busszal, vasúttal Eplényig, majd onnan gyalogosan. Eplény külterületén egy bekötőúton juthatunk el az Ámos-hegyi Pihenőerdőig.


Eplényi Kápolna

Eplény kápolnája, a Szent Bernát tiszteletére felszentelt kápolna 1793-ban épült. A kápolna 200 éves évfordulóját 1993. augusztus 19-én, a község védőszentjének napján ünnepelték. Az alkalomra az épületet felújították.Eplény - kápolna

Cím: Eplény, Veszprémi út 64.


Eplény programok

Intersport Síaréna Eplény

Az Eplényi Intersport Síaréna a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően hazai viszonylatban kiemelkedő felszereltséggel rendelkezik. A teljesen kezdő pályáktól, a haladóknak való területeken keresztül egészen a kifejezetten meredek lejtőkig kínál lehetőséget a pályarendszer.

Az Eplényi Síaréna az egyik leglátogatottabb hazai síterep, mivel minden feltétel adott ahhoz, kezdők, profik, családosok megfelelő síélményben részesüljenek.Intersport síaréna - Eplény

Itt található Magyarország első négyüléses libegője, mely az Ámos-hegy tetejére szállítja az utasokat. A sícentrumban 44 hóágyú biztosítja a havas pályákat egész télen. A hóágyúk nagyjából 600 köbméter hó előállítására képesek óránként. A síaréna 7984 méter hosszú pályarendszerén 16 különböző útvonal áll rendelkezésre a téli sportoláshoz.

Eplényben található Magyarország leghosszabb egyben, megállás nélkül síelhető útvonala, amely 1927 méter hosszú és teljesen kezdőbarát kék jelzésű szakaszokból tevődik össze.

Az Intersport Síarénában több mint 4 kilométer kivilágított sípálya található.Az Eplényi Síaréna területén igénybe vehető szolgáltatások:

 • Síkölcsönző
 • Síszerviz
 • Síoktatás
 • Esti síelés
 • Vendéglátóhelyek
 • Értékmegőrző
 • Parkoló
A sípályára baleset veszélyessége miatt, szánkót bevinni és síterületen szánkózni szigorúan Tilos!

Weboldal: siarena.hu


Bringaréna

A Bringaréna Magyarország leghosszabb sípályáján üzemel nyaranta. Hazánkban először az Eplényi Síaréna lejtőin építettek ki olyan pályarendszert, ahol a sífelvonó nyáron kerékpárt szállít a hegytetőre, onnan pedig különböző lejtőkön lehet gyakorolni a hegyi kerékpározást.Bringaréna - Eplény
A pályák egyértelműen vannak kijelölve, egymástól jól megkülönböztethető táblával, az út szélén szalagokkal, ahol szükséges. A legkülönfélébb igényeket kielégítő pályák gyönyörű környezetben, hamisítatlan bakonyi erdők között futnak, tovább fokozva a bringázók élményérzetét.

Pályák:

 • családi élménypályák
 • downhill pálya
 • cross country pálya
 • panoráma pálya
 • hegyi kerékpáros, gyermek tanulópálya

Kerékpár és kiegészítő kölcsönzésre van lehetőség.

Cím: 8413 Eplény külterület, Malomvölgyi út 1


Eplényi Libegő

Az Eplényi libegő a Malom-völgyből indul és az Ámos-hegy csúcsára visz fel, ahol könnyen elérhető úti cél a kilátó. A Szent Sólyom felvonó télen a síelőket, tavasztól őszig pedig a bringásokat viszi a csúcsra.Eplényi libegő
Az Eplényi libegő 20-25 perc alatt viszi fel utasait a csúcsra, eközben megfigyelhetik a környéken élő állatokat, mint őz, szarvas, muflon, vaddisznó, nyúl. A libegő 757 méter hosszúságával Magyarország harmadik leghosszabb, és egyetlen négyüléses felvonója. Az alsó és felső állomások közti szintkülönbség 176 méter.

Egy menetjegy ára magában foglalja a felfelé és a lefelé utat is.