Mátra látnivalók

A Mátra Magyarország legmagasabb hegysége. Itt található az ország legmagasabb pontja a Kékestető 1014 méteres tengerszint feletti magasságban, valamint a 964 méter magas Galyatető. A Mátra az Északi-középhegység része, a Tarna és a Zagyva völgyétől körbefogva, Magyarország észak-keleti részében, heves megyében található.

A Mátrában minden évszakban számtalan természeti és épített látnivaló várja az ide látogatókat. Jó megközelíthetősége, valamint fővároshoz való közelsége miatt alkalmas úti cél lehet akár egynapos kirándulásokra, családi túrákra.


Ásványmúzeum – Mátraszentimre

Magyarország legmagasabb településén Mátraszentimrén található a Mátra Ásványház Múzeum. A Mátra Ásványház nem csak egy bemutató múzeum. A kiállítás mellett csiszoló műhely, mikroszkóp használat, UV kamra, ásványgyűjtő és aranymosó foglalkozások is szerepelnek az Ásványház kínálatában. A kiállítótér mérete nagyjából 150 négyzetméter.Ásványmúzeum MátraszentimreA gyűjtemény bemutatása 3 teremben történik. A legnagyobb kiállítóteremben zömében Magyarországon található nyers és már csiszolt ásványok, fosszíliák láthatóak,a terem közepén lévő vitrinben pedig egy kis szeletben az Erdélyben gyűjtött ásványok kerültek elhelyezésre. A második kiállító teremben a világ kőzeteit, négy világrészt érintve, Európa, Amerika, Afrika, Ázsia -mutatják be. A harmadikban kizárólag a Romániában gyűjtött ásványokat tekinthetik meg a múzeumba betérő látogatók.


Mátra Múzeum – Gyöngyös

A Gyöngyösi Mátra múzeum gyűjteményei két épületben látogathatók, melyek az ország egyik legjelentősebb természettudományi gyűjteményét őrzik. A két épület egyike az Orczy kastély, a másik a Természettudományi pavilon. A harmadik egység egy 2 hektáros helyi védettségű természetvédelmi területté nyilvánított park. Mindhárom egység külön látogatható.

Az Orczy kastélyban vadászattörténeti, helytörténeti, ásványtani és őslénytani állandó kiállítások láthatók. A gyűjtemény különlegessége Magyarország egyetlen teljes épségben előkerült és itt bemutatott mamutcsontváza.Mátra múzeum gyöngyösA kastélyban 1957-óta kap helyet a Mátra Múzeum, melyet 2005 és 2007 között felújítottak.
Mátra múzeum - Gyöngyös
A Természettudományi pavilon egy háromszintes épület, melynek központi eleme egy 15 méter magas kocsánytalan tölgy, mely köré szerveződik a rendszertani egységekben foglalt igen gazdag kiállítás.

3200 Gyöngyös, Kossuth Lajos utca 40.


Kézművesház – Parádsasvár

A három részből álló Parádsasvári kézművesház tartalmaz egy üvegmúzeumot, egy Kristály és ajándékboltot, valamint egy Palóc sörbárt. Az üvegmúzeumban a Parádsasvári üveggyár közel 300 éves múltját bemutató magángyűjteményt tekinthetjük meg, valamint munka közben is megnézhetjük az üvegcsiszolás folyamatát. Az ajándékboltban ólomkristály alapanyagú, kézzel csiszolt egyedi díszműveket, kehely és pohársorozatokat és kiegészítőket lehet vásárolni.
Siroki vár

A Mátra keleti részén található Siroki vár története az avarok idejére nyúlik vissza. A középkorban a Tarna-völgyében észak felé vezető utak lezárására és ellenőrzésére alkalmas helyen épült, földesúri magánvár volt. A várat a régi feljegyzések először 1267-ben említik. A honfoglalás után a Mátra vidékét az Aba nemzetség uralja, melynek Borh-Bodon ága veszi birtokába az ősi pogány várat, amit átalakítottak, a mai fellegvár helyén új várat építettek a tatárjárás után.  A várat első ízben csak 1320-ban említette oklevél, amikor a Csák Mátéhoz csatlakozott Borh-Bodon fia Demetertől, Károly Róbert parancsára Dózsa erdélyi vajda és Drugeth Fülöp szepesi főispán vezetésével a királyi hadak ostrommal elfoglalták. A vár 1596-ban került török kézre.
Siroki vár
A török hódoltság után a romos várat már nem építették újjá. A Haller, Náyry családok után a Károlyi család birtokolta a település nagyobbik részét. A hagyomány szerint 1717-ben a Rákóczi-szabadságharc után a császári csapatok felrobbantották az erődítményt.


Római katolikus templom (Kodály templom) – Galyatető – Mátraszentimre

A galyatetői templom a két világháború között épült a Nagyszálló vendégeinek lelki szolgálatára. 1941. szeptember 8-án szentelték fel a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. Kodály Zoltán többször járt a templomban, melynek közelében komponálta a Csendes misét, melyre a bejárattól balra lévő emléktábla hívja fel a figyelmet. Két üvegablak a Kodály házaspár nagylelkűségét idézi. Az egyik Emma asszony tiszteletére, aki nagy adományozója volt a templomnak, míg a másik a Csendes mise születését ábrázolja.


Sástó

A Sás-tó 510 méteres tengerszint feletti magasságával Magyarország egyik legmagasabban fekvő természetes kialakulású tava. Egy lefolyástalan teknőben alakult ki, a csapadék és a környező, magasabban fekvő területekről szivárgó víz táplálja. Szélesebb körű idegenforgalmi hasznosításának megvalósítása 1960-61-ben került sor. A munkálatok során a mocsarat lecsapolták, eltávolították a vízinövények nagy részét, valamint kis szigeteket alakítottak ki.
Sástó - Mátra
Sástó - Mátra
A Sástó nyáron alkalmas a csónakázásra, télen a korcsolyázásra. A közepén kialakított szigetet fahídon közelíthetjük meg. Északi oldalán játszótér, pihenőpadok, tűrakóhely áll a turisták rendelkezésére.

Sástó a Gyöngyöshöz tartozó Mátrafüredtől északra fekszik, a 24-es főútvonalon, Mátrafüred és Mátraháza között.


Mátra libegő

A 2019-ben átadott Mátra libegő a Sástót és az Oxigén Adrenalin parkot köti össze. A kötélpályán egyszerre 62 szék közlekedik, melyen összesen 124 fő utazhat. A menetidő egy irányban 7 perc, mialatt a libegő 504 métert tesz meg, 50 méter szintkülönbséget legyőzve.  A kötél talajszinttől mért legnagyobb magassága eléri a 17 métert.
Mátra libegő
A libegő eredetileg Ausztriából származik, ahol korábban sífelvonóként üzemelt az Alpokban. Az indítóállomást az Oxygén Adrenalin Parkba építettek, ahonnan a libegőt irányítják, a Sástó közelében kialakított részen pedig fordító rendszert szereltek fel. A libegő tavasztól őszig üzemel.