hétfő, április 15, 2024
Települések

Vác

A Dunakanyar központjaként ismert Vác Pest megyében, a Duna bal partján, Budapesttől 30 kilométerre fekszik. Pest megye ötödik legnépesebb városa. Katolikus püspöki székhely, a Váci egyházmegye központja.

Vác képes tartalmas kikapcsolódást és maradandó élményt nyújtani az év bármelyik szakában. Gazdag egyházi műemlékei, elegáns barokk főtere, kivételes hangversenyei és páratlan múzeumai miatt méltán nevezik a kultúra városának. A környék a kedvező adottságok miatt már több évezrede folyamatosan lakott hely. A nyelvészek többsége személynévből származó helynévnek tartja a város nevét.Vác életében mindenkor meghatározó volt az egyházi központ szerep. A mindenkori püspök egyben a település földesura is volt, mely erős befolyást biztosított számára a városi szabályozásra, a helyi jogalkotásra.

Megye: Pest
Régió: Közép-Magyarország
Lakosság: 30.000 fő
Budapest – Vác távolság: 30 kilométer

Vácot az országon belül elfoglalt központi fekvése, jelentősége miatt a hadi események mindig érintették. A tatárjárás csaknem elpusztította a települést. A török 1544-ben foglalta el Vácot, ahonnan 1686-ban szabadult fel végleg. Ekkor az épületek teljes romokban hevertek, állandó lakossága nem volt. A 18. század második felére alakult ki a zömmel középkori alapokra épített barokk város. Az osztrák-magyar kiegyezést követően rövid, de intenzív fejlődést biztosító békés időszak következett a városra. Ekkor építették ki a Mária Terézia rakpartot, a Dunaparti korzót, melynek híres vaskorlátja korábban az országház előtt állt.

Magyarország egyetlen Diadalíve Vácon található, mely még Mária Terézia tiszteletére épült 1764-ben. A kapu összesen két hét alatt készült el. A Diadalív napjainkban felújítva, díszkivilágítással várja várja a turistákat.
A mai Magyarország első vasútvonala Pest és Vác között indult meg 1846 július 15-én. Az akkori Pest és Vác közötti 33 kilométeres úton 59 perc volt a menetidő, amiben a Dunakeszi állomáson tartott 10 perces pihenő is benne volt. A korabeli váci vasútállomás ma is jó állapotban áll a pályaudvar épületével szemben.

Vác ma dinamikusan fejlődő kisváros, fejlett intézményhálózattal, aktív közélettel, látványosan megújuló történelmi épületállománnyal, jelentős ipari létesítményekkel.

Vác történelmi városrészei:

 • Alsóváros
 • Belváros
 • Kisvác
 • Deákvár
 • Derecske
 • Hermány
 • Mária-liget
 • Sejce

A települést minden évben jelentős számú turista keresi fel, első sorban gazdag történelme, rengeteg látnivalója, valamint könnyű megközelíthetősége miatt.Vác

A Váci Világi Vigalom a legnagyobb kulturális esemény a városban. Minden év nyarán, egy júliusi hétvégén kerül megrendezésre. A péntektől vasárnapig tartó rendezvényen a Duna partot elözönlik a turisták. Minden korosztály számára szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget nyújt a fesztivál kínálata.

Minden évben május elsején kerül megrendezésre az Európa fesztivál, ahol általában helyi zenekarok lépnek fel. A fesztivál ingyenes.


Vác látnivalók

Görög Templom

A Váci Görög Templomot a városban letelepedett délszláv kereskedőcsaládok építették 1793 – 1795 között. Bejárata a Március 15. tér 19. szám alatt lévő barokk épület udvaráról és a Katona Lajos utca felől egyaránt megközelíthető. Tornya feltehetően 1805-ben készült el a torony, mivel ettől az időponttól kezdve szerepel a számadásokban a harangozó díjazása.
Templomként való használata már véget ért. Hívek hiányában már a II. világháborút megelőző időszakban is ritkán tartottak istentiszteleteket, 1964-ben pedig a város tulajdonába került. A templom jelenleg kiállítóteremként működik, ahol időszaki kiállítások tekinthetőek meg, főként képzőművészeti témakörben.

Cím: 2600 Vác, Március 15. tér 19.


Fehérek Temploma

Vác főterének gyöngyszeme az egykori Domonkos rendi templom. A barokk, rokokó stílusú templom építése 1699-ben kezdődött, de csak 1755-ben készült el, amikor Szűz Mária tiszteletére felszentelték. Eredetileg a domonkos rendhez, az úgynevezett „fehér barátokhoz” tartozott, ez alapján kapta a nevét is.

Az egyhajós templom szerény külsejével harmonikusan illeszkedik a tér hangulatához, azonban belső rokokó díszítése jóval gazdagabb. A templom előtt egy barokk stílusú Szent József szobor áll, karjaiban a kis Jézussal.Fehérek temploma -Vác
A templomot a 90-es években felújították, ekkor bukkantak rá a munkások egy elfalazott ajtóra, és a mögötte lévő elfeledett lejáratra. A lejárat a templomtorony alatt lévő kriptába vezet, ahol a katakomba szerű helyiségek 262 koporsót rejtenek. A koporsókban természetes úton mumifikálódott, halotti ruhába öltöztetett emberi maradványokat találtak.

A leletekből a Március 15. tér 19. szám alatti ház pincéjében Memento Mori című kiállítás tekinthető meg.

Cím: Március 15. tér 20.


Diadalív (Kőkapu)

A Diadalív egy szabadon álló, egynyílású, késő barokk építmény, mely Mária Terézia tiszteletére épült 1764-ben Copf stílusban. A helyiek által Kőkapunak nevezett Váci Diadalív Magassága 15 méter, szélessége 12 méter, vastagsága 4 méter.Diadalív - Vác
A Kőkapu terveit Isidore Canevale osztrák forradalmi építész készítette. A magaslat oldalain csőrükben virágfüzért tartó sasok ülnek, a homloklapon pedig az uralkodóház tagjainak körbezárt domborművű képei között feliratos márványtáblák vannak elhelyezve.

A hagyomány szerint amikor a királynő megtudta, hogy az építmény mindössze két hét alatt készült el, kocsijával nem mert áthajtatni alatta, kiszállva gyalog ment el mellette. Néhány héttel később, távozásakor látta, hogy még mindig áll, ekkor már nyugodtan haladt át alatta. (Egyes források szerint a Diadalív 5 hónap alatt épült fel.)

A Váci Diadalív Magyarország egyetlen diadalíve, mely napjainkban felújítva, díszkivilágítással várja várja a turistákat. A Váci fegyház és börtön mellet álló építmény szabadon látogatható és fényképezhető.

Elérhetőség: Vác, köztársaság út 65.


Fő tér – Vác

A Fő tér, azaz a Március 15. tér Magyarország egyik legszebb barokk tere, Vác legismertebb közösségi tere. Egymást keresztező fontosabb útvonalak találkozásánál alakult ki, már a középkorban is gazdasági, egyházi és kulturális központ volt. A Fő tér sajátos, háromszög alakú alaprajzát a 13. században Vácra érkező telepesek építkezéseinek köszönhető.

A Fő tér északi oldalán a Bécsi kapu állt, szemközt a városháza, majd a jól körüljárható Szent Mihály templom, melynek kerítő falaihoz épültek a piac bódéi is. Így alakult ki különleges, nyújtott háromszög formája. A tér déli oldalán a Fehérek temploma található, mellette a Kúria épülete.Vác - Fő tér
Vác Főterét körülvevő házak jórészt alápincézett középkori alapokra épültek. A Fő tér a végleges formáját az 1760-as években nyerte el, amikor közepéről lebontották a fél évezredet átélt, már rossz állapotban lévő Szent Mihály templomot.

Jelenlegi formáját a 2006 nyarán befejezett átépítésekor nyerte el.


Hegyes torony

A Hegyes torony a középkori városfal legészakibb saroktornya. Az eredetileg pártasorral koronázott tornyot, a későbbi kúpos tető miatt nevezte el a köznyelv Hegyes toronynak.

Vác egyetlen épen fennmaradt középkori építménye ma lakóépület, de használták már járási börtönnek is.

Cím: Vác, Liszt Ferenc sétány 12.


Székesegyház

A Váci Nagyboldogasszony-székesegyház a Váci egyházmegye széktemploma, mely Magyarország egyik legnagyobb katedrálisa. A Székesegyház építése 1761-ben kezdődött el,  és 1777-ben fejezték be, azonban a felszentelése 1772-ben történt. Stílusát tekintve klasszicista, késő barokk stílusban épült.Váci Székesegyház
Tervezője a francia Isidore Canevale. Az épület a korabeli francia forradalmi építészet talán egyetlen magyarországi példája. Magyarország harmadik legnagyobb látogatható székesegyháza az Esztergomi és az Egri után.

A Székesegyház méreteit tekintve is impozánsnak mondható:

 • Külső hossza: 72 méter
 • Belső hossza: 60 méter
 • Szélessége: 34 méter
 • Magassága: 55 méter
 • A süveg nélküli, kőbábos korláttal záródó tornyok 38 méter magasak.

A főoltár és a kupola freskóját a 18. század legjelentősebb osztrák festője Franz Anton Maulbertsch készítette. A főoltárkép Szűz Máriának Szent Erzsébetnél tett látogatását ábrázolja, a kupolafreskó pedig a mennyország lakóit, köztük a magyar szenteket.Váci Székesegyház
Az épület nagyjából 5000 ember befogadására alkalmas, az ülőhelyek száma 278. A szentély két oldalán áll a sekrestye és a Mária-kápolna, ezek ablakai szegmensívesek. A berendezés, valamint a falak freskói későbarokk stílusúak.

A dóm alatt altemplom húzódik, ahol három csoportban püspökök, kanonokok és világiak nyugszanak.


Piarista templom – Vác

A váci városközpont jellegzetes eleme a piaristák barokk temploma és rendháza.  A piaristákat 1714-ben telepítette Kollonich Zsigmond püspök Vácra. A templom építése 1725-ben kezdődött és 1745-ben készült el, eredetileg barokk stílusban. Két hagymasisakos tornya 1753-ban készült el, melyeket 1886-ban átalakítottak.
Piarista templom - Vác
A homlokzati erkély felett a rendalapító Kalazanci Szent József szobra áll. Az eredetileg barokk épületet az idők folyamán eklektikus stílusban átépítették.
Piarista templom - Vác
A templomnak egyhajós, háromboltszakaszos, hevederívekkel tagolt belseje van. Különlegessége a velencei metszett tükörüveg főoltára. A főoltár felső szoborkompozícióján az angyalok között lebegő Atya és Fiú láthatók.

A templom mellett épült rendház ma piarista noviciátusnak és gimnáziumnak ad otthont. Valaha Berkes András nagyprépost házának felhasználásával épült, a templom közelében ennek a korábbi lakóháznak díszes kapuját is láthatjuk.


Kálvária

A Kálvária épülete Vác kertvárosi részében található. A műemlékegyüttes 1726-1738 között épült egy természetes domb tetejére, melyhez remetelak és gyülekező kápolna is tartozik.Kálvária - Vác
A kör alaprajzú épületben szegmentíves kapu és több nagy szegmentíves ablak található. A kör alakú, lépcsősen emelkedő felvezető út falában vannak a stációk, mely a Kálvária tetején álló szoborcsoporthoz vezet, ezeket 1738-ban faragták. A földszinten kápolna található.

A Váci kálvária együttes tartalmazza a kálváriák valamennyi hagyományos elemét:

 • gyülekezőkápolna
 • Szent Sír kápolna
 • Szent Lépcső
 • stációk
 • kálvária-jelenet
 • remetelak.

Az erődítmény jellegű építmény a hazai kálvária építészet egyik előfutára volt. Szobrai eltérő kvalitásúak, nem egy mestertől származnak. A Szent Sír kápolna a kálvária földszintjének belsejében található. A váci kálvárián a 28 lépcsőfokot 7+7+7+6+1 megosztásban alakították ki, a 28. a tetőn álló keresztek előtt van.

A Szent Lépcső a kálváriák különleges része. Mintája a római Scala Santa, amelynek a 28 márvány lépcsőfokát a hagyomány szerint Szent Ilona császárnő hozatta át Jeruzsálemből Rómába.

A Váci Kálvária első felújítása Tanács János plébános kezdeményezésére 1870-ben, a második 1934-ben, a harmadik az 1990-es évek végén történt.

A tetőn kialakított kálváriajelenet eredetileg fából készült, de 1738-ban lecserélték kőszobrokkal. A remetealak világi elemként csatlakozik a kálváriához.


Hétkápolna

Vác déli részén, a Duna parthoz közel található a Hétkápolna kegytemplom. A Hétkápolna műemlék együttes 1815 óta búcsújáróhely, melynek Mária napi főbúcsúján minden évben ezrek gyűlnek össze Szűz Mária tiszteltére.A legenda szerint az 1074-es mogyoródi csata előtt László hercegnek, a későbbi királynak látomása volt, melyben egy angyal szállt le az égből, és a királyi koronát Géza fejére tette. Géza fogadalmat tett, hogy ha győz, templomot építtet a Boldogságos Szűznek. A győztes csata után megépült a Mária-templom. Mikor a templom helyét keresték, megjelent egy szarvas, agancsain égő gyertyákkal. Az angyaljelenés helyén kápolna épült Szent Péter apostol tiszteletére.Hétkápolna - Vác
A török időkben mindkét szent hely elpusztult, a kápolna emlékét pedig csak egy közeli forrás őrizte. A jelenlegi copf stílusú kápolnát az elpusztult épület helyén kezdték építeni 1711-ben, melyet 1780-ban szenteltek fel. Kegyképe a pozsonyi máriavölgyi kegyhely képének másolata.

A Hétkápolna elnevezés onnan ered, hogy a kápolnához vezető út mellett Wirth Ferenc váci kanonok felállíttatta a Mária hét örömét és hét fájdalmát megörökítő képoszlopokat 1769-ben.

Cím: Vác, Derecske dűlő 2.

A Hétkápolna a Honvéd emlékmű közelében található. Helyi buszokkal közlekedve a Vác, LIDL, Hétkápolna nevű megállónál kell leszállni.


Honvéd emlékmű

A Váci Honvéd Emlékmű 1868-ban épült, Magyarország első 1848-as honvédemlékműve, mely 1848-49. évi szabadságharc csatáiban elesett áldozatoknak állít emléket. A szabadságharc két váci csatájában elesett honvédek tiszteletére emelték mesterséges magaslaton. Az emlékművet Degré Alajos kezdeményezésére építették meg, tervezője Krenedits Ferenc volt.Honvéd emlékmű - Vác
Az emlékmű közadakozásból épült. Egy vasgúla tetején ágyúgolyó látható, oldalán a város egykori országgyűlési képviselőjének, Degré Alajosnak a verse olvasható. Az emlékmű és környezete 2011 óta történelmi emlékhelyként látogatható. Az emlékművet vaskerítés veszi körbe.

Cím: Vác, Derecske dűlő


I. Világháborús emlékmű

A szoboregyüttest 1933. október 15-én avatták fel a Városháza főbejáratával szemben, melyet Cser Károly szobrászművész készített. Az együttes középpontjában egy nőalak áll, amely büszkeséggel emeli magasba a lobogót. A szoboregyüttes talapzatán Andor Károly váci költő, zeneszerző polihisztor szavai olvashatók.I. világháborús emlékmű - Vác
A II. világháborúban megrongálódott emlékművet 1951-ben elbontották, és egy új, már nem központi helyen helyezték el. Később az emlékmű hiányzó részeit újraöntötték, újbóli felavatására 2015 májusában került sor. A szobor a Fő tér északi oldalán, a Bécsi kapu közelében került újbóli elhelyezésre, 60 méterre az eredeti helyszíntől.I. Világháborús emlékmű - Vác
Az emlékmű három szoborcsoportból áll. A központi csoport négy alakból áll. Középen a harcba hívó, zászlaját lobogtató női alak, körülötte három katona, balról a szuronnyal harcba induló, másik oldalon egy gyalogos, míg háta mögött egy összecsukló áldozat látható. A két oldalcsoport a harckészség és a megdicsőülés témáját ábrázolja.


Nagypréposti Palota

Vác egyik legszebb épület a város főterének északi oldalán álló Nagypréposti Palota. A műemlék épület az 1700-as években kanonoki ház volt. A középkori épületet a XVIII. században Würth Ferenc nagyprépost akaratának megfelelően átépítették, ekkor kapta késő barokk homlokzatát is. Ebben a házban lakott később a mindenkori nagyprépost, a káptalan feje, a püspök helyettese.Nagypréposti Palota - Vác
Az épület U alakú, a homlokzat felépítése arányos, díszítése visszafogott. A háromszögű oromzat szobrokkal és vázákkal díszített, a kőkeretes kapu felett kovácsoltvas erkély látható. Értékes szobraival és reprezentatív megjelenésével a város egyik legszebb műemlékének számít. Az épület földszintjén több boltozott terem található, melyek a múzeum kiállításainak adnak helyet.

A felújított palotában a Váci Egyházmegyei Gyűjtemény található, mely különösen gazdag és változatos a középkori és barokk korból származó kiállítás.


Püspöki Palota – Vác

A Váci Püspöki Palota 1768-1775 között épült Migazzi Kristóf püspök megbízásából, Meissl Frigyes bécsi építész tervei szerint. Az épület főbejárata a Migazzi térről nyílik, oldalszárnya a Székesegyház felé néz. Az épület alatt többszintes pince található, mely az egykor hatalmas szőlőbirtokok terméseinek befogadására készült.Püspöki palota - Vác Az épület klasszicizáló barokk stílusban épült, ékessége a főbejárat és a hármas ablakos díszterem. A palota védett kertjében számos számos különleges növény található. A pompásan berendezett püspöki palota ünnepi rendezvényeken megnyílik a látogatók előtt is.

Cím: Migazzi Kristóf tér 1.


Vörösház

A Váci Vörösház  egy egyemeletes barokk gazdasági épület, mely 1731-ben épült. Althann Mihály Frigyes püspök építtette nápolyi kőművesekkel, akik hazájuk szokása szerint vörösre festették a nagyméretű hombárt. Ez a nálunk szokatlan szín szolgált a váciak számára a névadás alapjául. Több mint két évszázadon keresztül volt a püspökség gazdasági központja. Elsősorban magtár, terménytároló, istálló, kocsiszín és egyes alkalmazottak lakhelye volt.Vörösház - Vác
Figyelmet érdemlő a műemléképület ablakainak kovácsoltvas rácsa és a kőkeretes kapu. A Vörösház jelenleg szolgáltató és üzletházként működik.

Cím: Csányi László krt. 52.


Vác Programok

Váci Dunakanyar Színház

A Váci Dunakanyar Színház Vác első színháza. A színház épülete 1927 tavaszán épült, eredetileg közösségi háznak. Színházként 2013 április 5-én kezdte meg működését. Épületét 2018-ban teljes körűen felújították.Dunakanyar színház - Vác
Az intézmény 2019-ben kiemelt művészeti szervezet lett, melynek alapján 50 millió forintos állami támogatásra jogosult.

Cím: Csányi László körút 58.


Váci Strandfürdő és Uszoda

A Váci Strandfürdő és Uszoda strand és úszómedencékkel, valamint szaunákkal szolgálja a fürdőzők sportolási és pihenési igényeit. A strandon egy pancsoló és egy strandmedence, valamit egy fedett, illetve egy időszakosan fedett úszómedence áll a fürdőzők rendelkezésére. Továbbá egy finn és egy infraszauna vehető igénybe.Strandfürdő - Vác
Az váci termálfürdő vize kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos kloridos termálvíz, mely összetételénél fogva idegfájdalmak esetén bír jótékony hatással.

A téli időszakban az uszoda 25 négyzetméteres medencéje, valamint a sátortetővel beborított 33 négyzetméteres medence áll a vendégek rendelkezésére.

Cím: Ady Endre sétány 16.


Főnix Bowling – Vác

A Főnix Bowling Clubban 500 négyzetméteren, 4 pályával kínálnak szórakozási lehetőséget családoknak, baráti társaságoknak, céges rendezvényeknek . Igény esetén nagyobb rendezvények lebonyolítását, bulik és legénybúcsúk, valamint baráti összejöveteleket is vállalnak.

Az élményt és a hangulatot fokozandó bizonyos napokon UV-fénybe öltözik az egész létesítmény. A zenét egy zenegép biztosítja amin igény szerint Kaeroki lehetőség is van.

Cím: Széchenyi István utca 34.


Madách Imre Művelődési Központ – Vác

A Váci Madách Imre Művelődési Központ 1976-tól működik jelenlegi helyén. A város és a régió legnagyobb intézményeként igyekszik kielégíteni a lakosság kulturális igényeit. Közösségi művelődés színtere, helyet biztosít a heti, havi rendszerességgel működő művészeti csoportok, civil szerveződések, klubok, szakkörök részére, melyek száma meghaladja a harmincat.

A művelődési központ az év folyamán több fesztivált is rendez:

 • Váci Tavaszi Fesztivál
 • Váci Világi Vigalom
 • Őszi Művészeti Hetek
 • Téli Ünnepi Napok

Az elmúlt években elkezdett felújítási munkáknak köszönhetően az intézmény színházterme alkalmas konferenciák, vállalati ünnepségek, iskolai nagyrendezvények megtartására is.

Cím: Dr. Csányi László krt. 63.


Sportcsarnok – Vác

A városi sportcsarnokot 1996 januárjában adták át. A létesítmény fő feladatai közé tartozik két középiskola testnevelés óráihoz, valamint a városi sportegyesületek edzéseihez a helyszín biztosítása. Ezen felül kulturális és céges rendezvények, szalagavatók, bálok, és nemzetközi kézilabda mérkőzések megrendezésére is kiválóan alkalmas az építmény.Az épület 800 fő befogadására alkalmas nézőtérrel rendelkezik. A küzdőtér talaja parketta, mérete 44 x 24 méter, igény esetén függönyökkel három egyenlő részre osztható. A létesítményben rendelkezésre áll egy 60 négyzetméteres tornaszoba, egy 60 négyzetméteres konditerem egy 60 négyzetméteres VIP-terem, 12 öltöző, egy bírói öltöző és egyéb kiszolgáló helyiségek.

Az épület mellett 40 személygépkocsi befogadására alkalmas parkoló található, a buszparkoló kb. 50 méterre van.

Bán Márton utca 3.


Árpádházi Szent Erzsébet szobor – Vác

Árpádházi Szent Erzsébet a szegények megsegítője, II. András magyar király és Gertrúdnak lánya volt, akinek történetét Katona József drámájából ismerünk. A Duna partján, a kompkikötő mellett, a róla elnevezett sétányon festői környezetben tekinthetjük meg szobrát, amint testtartásával kifejezi a segítő alázatot, térdre roskadva felfelé nyújtja legendás rózsáit.
Árpádházi Szent Erzsébet szobor - Vác
Életét a rászorulók megsegítésére szentelte, menedékhelyet létesített árva gyerekeknek, 28 ágyas kórházat alapított, ahol ő is segített a betegápolásban.

A szobor Seregi György iparművész alkotása.