hétfő, július 22, 2024
Falusi turizmusTelepülések

Óbánya

Óbánya egy elzárt kis völgyben lévő község Baranya megyében. Óbányát gyakran a „magyar Svájc”-ként emlegetik német nemzetiségű lakosai miatt. A Pécstől 20 kilométerre lévő kis község két domb között fekszik a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik szűk völgykatlanában. Óbánya egyetlen utcából álló település, melyet egy patak szel át.

Óbánya egyetlen utcájának kiemelkedő épülete a középkori templom. A település házai jórészt fehérre meszelt, fésűs beépítésű, tornácos házak. Az utcaképet a település közgyűlése védetté nyilvánította, melynek kinézetétől a lakók sem kívánnak eltérni. A faluban több turistaút találkozik, külterületének nagy része erdő.Óbánya

A település területe már az Árpád korban is lakott volt, önálló településként viszont csak a 18. századtól jegyzik. Óbánya volt az első magyar falu, ami megkapta a Koós-Károly díjat 1992-ben.

A Kós Károly-díj a településvédelem és településszépítés területén végzett kimagasló, eredményes egyéni és csoportos munkáért adható. Évente három egyéni és három közösségi díj osztható ki, amellyel emlékplakett, az adományozást igazoló oklevél és pénzjutalom jár.

A településen a nagy hagyományokkal rendelkező kézműves fazekasok mellett csak a kereskedelem, vendéglátás és szolgáltatás egységei vannak jelen. A lakosság jelenleg elsősorban a turizmusból él. Egykor a fazekasság jelentette az egyetlen megélhetési módot az itt élők számára. Az óbányai fazekasság a két világháború között virágzott leginkább.

A helyi néphagyományokhoz tartozik a Hutzelsonntag (örömtűz), amelyet a katolikus vallás szerint Nagyböjt első vasárnapján tartják. Nevét (hutzel) a német nemzetiségi lakosságtól nyerte, mely az „aszalvány, aszalt gyümölcs” megfelelője, egyben a böjti étkek egyik meghatározója a településen.

Az Óbányára érkezők több szálláslehetőség közül választhatnak, van kemping, vendégház, de magánházaknál is megszállhatnak.

Óbánya látnivalók:

Óbányai Völgy

Az Óbánya és Kisújbánya között húzódó völgy a Keleti-Mecsek legismertebb és egyik legszebb patakos völgye. A bővizű patak kisebb-nagyobb zuhatagokon, vízeséseken halad Mecseknádasd irányába. A völgyben olyan természeti csodákat láthatunk, mint a Ferde-vízesés vagy a Csepegő szikla.

Ferde vízesés

A Keleti-Mecsek látványos zúgója, a Tündér-lépcső, vagy közismert nevén a Ferde-vízesés. A vízesés lépcsős szerkezetű, 10 – 25 cm magas lépcsői az alapkőzet jura kori rétegei, melyeket tektonikus erők mozdítottak ki vízszintes helyzetükből. Ezen a helyen a kibillent pados mészkőrétegeken ferdén, félig folyva, félig vízesésszerűen átbukva rohan keresztül a kis patak vize.Ferde vízesés - Óbánya
A megbillent mészkőrétegen alázúduló víztömeg felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg az erre járókat. A vízeséstől jobbra található a Csepegő szikla.

Csepegő szikla

A völgy egyik különleges látványossága a Csepegő szikla, ami voltaképpen egy apró cseppkőbarlang. A nagyjából 30 méter hosszú mésztufa lerakódás 4-6 méterrel a völgytalp felett található. A Csepegő szikla egy ritka természeti látványosságot jelentő vízmegjelenési hely. Az egymáshoz közeli források számát nem lehet egyértelműen meghatározni.Csepegő szikla - Óbánya
A vízmegjelenés az év minden időszakában tapasztalható. A szikla körül a mederben hatalmas forrásmészkő tömbök láthatók. A látványt óriási sziklatömbök és kéken csillogó meder teszi igazán lenyűgözővé.


Óbányai kilátó

Az Óbányai kilátó egy kétszintes fából készült kilátó, melyet Óbánya és Mecseknádasd közösen építtetett. A 2009-ben átadott kilátó a településtől dél-keletre lévő egyik magaslaton áll.Óbánya kilátóA kilátóból szép kilátás nyílik a Óbányára és a közeli hegyekre.

Óbánya központból a zöld kereszt (Z+) jelzésű úton kell indulni keleti irányba, majd a faluból kiérve a zöld háromszög (Z3) vezet egészen a kilátóig.


Óbányai Fazekas kiállítás és Helytörténeti Gyűjtemény

A Fő utca 70. számú egykori lakóházban található helytörténeti kiállításon mutatják be az egykori használati tárgyakat, helyi viseletet, valamint itt látható a híres óbányai fazekasság gyűjteménye is. A kiállítás létrejöttét egy magángyűjtői felajánlás indította, melyben 150 darab 19. és 20. századi fazekasedény szerepelt.

A jellegzetes óbányai fazekak igen gyakran mélybarnák, mélytüzűek, mintázatban gazdagok. Óbánya több nagynevű fazekasdinasztiát tart számon, mint a Keszler, a Teimel, a Kovács és a Müller dinasztia. Valamennyien nagyon sokat tettek azért, hogy Óbánya neve forogjon, ismertté váljon az ország határain túl is.

A cserépedény készítés mesterségét még ma is gyakorolják néhányan a településen.

Cím: Óbánya, Fő u. 70.


Pisztrángos tavak

Ha Óbányán járunk mindenképp érdemes meglátogatni a pisztrángos tavakat. Az Óbányai Pisztrángos tavak a település végén találhatóak, melyekbe sebes pisztrángot telepítettek. A két tó még jobban erősíti a környékre jellemző alpesi hangulatot. A tavak mellett látható Skóciai Szent Margit szobra, valamint itt halad el a Kisújbányára vezető turistaút.


Réka vár

A Réka vár maradványai a Óbányai völgy és a Réka völgy elágazásában lévő kúpon találhatóak. A maradványok körülbelül 200 méter hosszan 36 méter szélesen terülnek el. A várudvart terméskőből rakott, 3 méter vastag és 415 méter hosszú fal övezte, melyből helyenként ma is 1 méter magas szakaszok állnak. A külső vár oldalán egy többszintes toronyépület állt. A várudvar középső részét egy épületsor zárta le, amely mögött a külső vár oldalán egy 10 méter széles árok húzódott.

A hagyomány szerint itt született Skóciai Szent Margit, Szent István király unokája, aki III. Malcolm, skót király felesége lett.

A Réka vár pusztulásáról pontosat nem tudni. Vagy tűzeset áldozatává vált, vagy a törökök gyújtották fel a mohácsi csatát követően. A rom köveit a környék lakói széthordták.

A Réka vár név modern kori elnevezés, eredeti neve Nádasd vára.


Katolikus templom

Az Óbányai Katolikus templom 1850-ben épült, melyet a boldogságos Szűz Mária anyasága tiszteletére szenteltek fel. A falu közepén látható templom a Mecseknádasdi Plébánia fíliája jelenleg is. Szentmise minden hét végén van.

Cím: 7695 Óbánya, Fő utca